Ще промени ли Конституцията РМС? Ако не го направи спира пътя си към ЕС

Темата силно застъпена в първия предизборен дебат между Силяновска и Пендаровски
117
Ще промени ли Конституцията РМС? Ако не го направи спира пътя си към ЕС
Снимка: БГНЕС

Промените в конституцията няма да решат проблема, а само ще го задълбочат, смята кандидатът за президент, издигнат от ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска в първият телевизионен дебат със Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ. По думите й ВМРО-ДПМНЕ приема преговорната рамка, но не и промени в конституцията „по този начин”. Силяновска отново разви тезата си за „по-различна добросъседска интерпретация на договора с България”, в която ветото да бъде използвано единствено по отношение на критериите от Копенхаген.

Пендаровски настоя опонентката му да посочи начина, по който Северна Македония ще продължи по европейския си път, при положение, че „ако страната иска да продължи преговорите с ЕС, конституционните промени трябва да се направят”

 „При това отношение на сегашната опозиция, ако утре дойде на власт, а дори и да остане в опозиция, при необходимите две трети от гласовете в парламента за конституционни промени, до 2050 г. няма да можем да станем членове на ЕС. Смятате, че ще можете от позицията на нечлен на ЕС да обусловите тези, които са членове, да направят това (промяна на преговорната рамка). Говорим за реална политика, а не за правни тълкувания в кабинет”, заяви Пендаровски.

Условията за евентуално сътрудничество при съставяне на правителство след изборите, които албанските партии поставят, чест от които са гласуване на помените в конституцията също бяха тема в дебата то ТВ 21 между Пендаровски и Силяновска.

Според Силяновска условията на албанските партии са  „изключително необичайни”, тъй като „условията обикновено се поставят от тези, които имат капацитета да съставят правителство”.

„Ако някой предварително направи политически сценарий за конституционни промени, той отрича и подменя парламента, а с него и парламентарната демокрация. Знае се кой е вносителят на конституционните промени. Да предрешаваме резултата обаче няма нищо общо с парламентарната демокрация“, заяви Силяновска.

Стево Пендаровски от своя страна заяви, че позицията й е напълно противоположна на призива на председателя на ВМРО-ДПМНЕ за коалиция с албанската опозиция, който той отправя още преди изборите.

„Мицкоски казва гласувайте за нашия кандидат, ако искате да влезете в правителството. Защо не го постави като условие след изборите, на 8 май вечерта?“, попита Пендаровски.

Първият телевизионен дебат между двамата беше остър и емоционален, в него не липсваха и взаимни нападки, включително по отношение на качествата на двамата кандидати за президент, които на 8 май за втори път ще се изправят във втори тур на президентски избори в страната. През 2019 г. вторият тур на президентските избори спечели Стево Пендаровски, на 8 май тази година обаче Гордана Силяновска влиза в балотажа със сериозна преднина от над 180 хиляди гласа пред Пендаровски. /БТА, Маринела Величкова/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още по темата: МакедонияКонституция
Още от Балкани
Трус разлюля Събия тази сутрин
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
4
 
! Отговори
Кажете на преди 2 седмици
кандидат-управата там да обяснят на европейската общественост и изобщо на целия свят: Защо държавата им се казва СЕВЕРНА Македония, а не само Македония ?!
66
2
 
2
 
! Отговори
Даскал преди 2 седмици
До Bul gurТази промяна касае Българите в р.с. Македония ,така ,че не е само тяхна а и наша работа .
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До geminiЕ па чекай бе умочко:)Че почекаш, нема да се косиш.
64
1
 
4
 
! Отговори
Мирослав преди 2 седмици
Да не влизат в ЕС,като не искат,но да се направи така,че да не цоцат от предприсъединителните фондове. Същото трябва да се направи и за Сърбия,която явно няма да влезе в ЕС,но с удовоствие цоца европари.А,грешката ни беше,че ги пуснахме в НАТО,това беше важното за тях.Без НАТО до няколко десетилетия тази държавица щеше да изчезне под албанския натиск и щеше да е разделена между няколко държави. А,НАТО им гарантира съществуване,като държава и се успокоиха.Това беше грешка от наша страна.
63
7
 
4
 
! Отговори
Bul gur преди 2 седмици
Ще променя,или няма да променя конституцията си Република Северна Македониа си е тяхна работа. Защо българите сме се закъхарили толкова много. Да си гледаме нашата си *** и да спрем да манипулираме и сеем омраза към съседните ни държави.
62
4
 
3
 
! Отговори
Какво следва преди 2 седмици
До Анонимен 71: "РЕКЕТА С ВЕТОТО НЕ СЕ ПОЛУЧАВА ХАХА". Ние не бързаме. Ако щат. И Гърция не бързаше, но накрая БЮРМ си смени името на РСМ. И с промяната на конституцията им ще стане същото. Накрая ще клекнат.
61
0
 
1
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 2 седмици
До gemini: Почекайте, почекайте. А ние ке ви гледаме сеирот.
60
3
 
4
 
! Отговори
gemini преди 2 седмици
Зоран Миланови председателот на Хрватска убаво кажа дека Бугариа е набедна во Европа и ке се почека да се смени начинот на одлучувае во ЕУ без вето на набедната зема во ЕУ.
59
0
 
5
 
! Отговори
поли преди 2 седмици
А какво означава РМС?Ремс като едно време?
58
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
РЕКЕТА С ВЕТОТО НЕ СЕ ПОЛУЧАВА ХАХА
57
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
То и ПП е промени конституцията ни и постави техни прокурори и съдии по съдилищата и сега нарушават законите у България и никой не ги арестува и съдят ПП ,да се надяваме ,на изборите да махнем най после ПП никога повече да не са на власт
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ЧАКАМЕ БОЙКО БОРИСОВ ДА ПРИНУДИ СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ С ВЕТОТО. ВЕЧЕ 10 ГОДИНИ НЯМА УСПЕХ.
55
10
 
4
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИЗЪМ преди 2 седмици
Република Северна Македония е независима държава и не зависи от опитите за изнудване организирани от външни сили.
54
3
 
6
 
! Отговори
Коментар преди 2 седмици
От както сме в ЕС, той направо сгъна коленцата. Обаче ако влезе и Македония, направо ще предаде богу дух. И с конституция и без конституция, ще им трябват още 100 г. да им уврат главите. А до тогава сигурно ще е модерно да се ходи на Марс.
53
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Фон дер Лаен на сред македонско собрание не убедуваше да иа прифатиме преговарачката рамка ....затоа што претходно со денови масовно се протестираше против истата. Според сите релевантни анкети , над 80 % од Македонците иа отфрлаат истата.
52
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Имаше референдум за ЕУ и Нато , и пропадна. Македонците не сакаат да влезат во ЕУ. Пендаровски и таквите се малцинство на изборите за 7 дена ке бидат поразени катастрофално. Иасно ни е дека последиците се нема ЕУ , но тоа не не засега. Ако некогаш се промени ситуациата ке размислиме ....
51
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ НЯМА ДА ПРОМЕНИ КОНСТИТУЦИЯТА СИ И ЩЕ ВЛЕЗЕ В ЕС.
50
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сбогом ЕС.Това искат макетата.Това да бъде.Веднага да се въведе визов режим.Няма увиране на тиквите.Явно много *** и манипулиран народ има в Македония за съжаление.
49
2
 
7
 
! Отговори
До Bul gur преди 2 седмици
Българино... какво и е великото на Македония... не пиши глупости
48
0
 
15
 
! Отговори
Общ работник преди 2 седмици
Аз предлагам също всичките над 100 хиляди мънкидонци с БГ паспорти да им бъдат анулирани. Ей така, съвсем да изпаднат от класацията на тази галактика.