Главата на Македонската църква си присвои Самуил

"Някои" крадели от православието на светата македонска земя
2 май 2024 16:50, Стела Стоянова
99
Главата на Македонската църква си присвои Самуил
Снимка БГНЕС, архив

Архиепископ Стефан, глава на Македонската православна църква, си присвои българския цар Самуил и оправда жестоките репресии срещу македонските българи в своето Великденско послание, предаде БГНЕС от Скопие.

„С какво право все още някои се опитват да ни отрекат историята и традицията, езика и вярата, когато цялата македонска почва е напоявана с просветните дела на македонските църковни просветители, с упоритостта на всички наши родозащитници, с кръвта на нашите безброй мъченици и с вярата на множеството изповедници и поборници за запазване на Православието на тази свята македонска земя!? …“, се казва в документа, който е разпространен от МИА.

Архиепископ Стефан заявява, че това лято ще се отбележат важни дати от „богатото и славно минало“ на РСМ.

„Сред тях първо ще си спомним битката при Беласица от 1014 г., която всъщност е неразривно свързана с изграждането и съхраняването на нашата вековна историческа различност, както и ще припомним забележителните решения от Първото заседание на АСНОМ, проведено в манастира „Свети Прохор Пчински“, през 1944 г.“, твърди архиепископът.

В цялата световна историография цар Самуил е признат за български владетел. Може би едно от най-добрите изследвания в тази посока е дело на сръбския историк Сърджан Пириватрич. Цар Самуил е смятан за български цар и от неговите съвременници и врагове, включително византийския историк Йоан Скилица и император Василий II Българоубиец, който счита завладяването на Българското царство за свое най-голямо постижение. Българският характер на държавата на Самуил и неговите наследници се потвърждава от прочутия Битолски надпис на цар Иван Владислав, която до ден-днешен се укрива от македонските власти.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от Балкани
Изборите в РСМ: Какво ще дума Силяновска на Радев?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
0
 
! Отговори
До Алито от София преди 1 седмица
Македонизмът е дело на КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ИНТЕРНАЦИОНАЛ, главно на Русия и Сърбия Пymuнonokлoннuko, а на теб Байдън ти е в неграмотната дефектна мозъчна ***
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Щеше да бъде най добре да я нямаше таз държава Македония.Земята и хората да бяха разделени по мирен начин между България,Гърция,Албания и Сърбия.
77
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Най-добре е, да игнорираме ненормалницитесърбомани, от РСМ. Светли великденски празници на всички българи!
76
0
 
6
 
! Отговори
Прав българин преди 1 седмица
"Историчарите" от смесената историческа комисия признаха още през далечната 2019, че цар Самуил е бил цар на българско царство. АСНОМ са безбожни комунисти. Безумно е свещеник изобщо да говори по този начин за такива хора. Но в Северна може всичко.
75
1
 
1
 
! Отговори
Алито от София преди 1 седмица
Това не е нищо за Самуил, Македония доказаха че и луната е тяхна, да не говорим че скоро чух че байдън деменциов е македонец, и съм в състояние да повярвам, що няма по тъпо нещо от албански македонец и байдън е на същото ниво ***, нагъл и доказано, без грам мозък, лошото е че зеления наркоман му подържа и жертва украйнци, хора които не заслужават това, да бъдат жертви на болни мозъци
74
0
 
4
 
! Отговори
Да си припомним преди 2 седмици
БЮРМ бе заченат в Москва! Тито му е майка,Сталин е баща!
73
0
 
4
 
! Отговори
Костя преди 2 седмици
Руските олигарси и приятели на Путин-Милер,Авен,Абрамович,Фридман,Чорни ,Мордашов,Алекперов и Микелсон са дълбоко загрижени и страдат за съдбата на средностатистическият българин!
72
1
 
6
 
! Отговори
Иванов преди 2 седмици
Тоя веднага да бъде анатемосан и отлъчен от бг църквата,нали нашата църква е майка на тяхната,и като такава трябва да се съобразят но защо нашата църква винаги удобно и примиренчески си мълчи сякаш е доволна да си живурка спокойно в България
71
1
 
7
 
! Отговори
Кажете на С. македон преди 2 седмици
ската управа да обясни на европейската общественост и изобщо на целия свят: Защо държавата им се казва СЕВЕРНА Македония, а не само Македония ?! Интересно е.
70
0
 
1
 
! Отговори
ЗАДАЧКА ЗАКАЧКА преди 2 седмици
АКО А Е ЕКВИВАЛЕНТНО НА Б, НО Б НЕ Е ЕКВИВАЛЕНТНА НА А - ЩО Е ТО? ОТГОВОР - МАЕДОНСКИ ПОП, КРАДЯЩ БЪЛГАРСКИЯТ ЦАР САМУИЛ, ПОНЕЖЕ ГО Е СРАМ ДА ПРИЗНАЕ,ЧЕ Б Е ЕКВИВАЛЕНТНО НА А!!!... СПОКО БЕ ПОПЕ МАКЕДОНСКИ - ВСИЧКИ БЪЛГАРИ СМЕ МАКЕДОНЦИ!!!
69
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нормално за македонец тоя само краде. Все пак е поп кланящ се на матушка росия. Предишната статия беше за Палчо -брадат талибан заклал с нож дете и жена заради евтин апартамент.Просто обикновен нормален македонец като всички други. А има ли необикновени македонци ? Да кажем такъв които не краде и не убива? Покажете един поне знам че е трудно защото са рядкост но все пак ромският им катун са над 1 милион.Не може да няма някой.Другите ги знаем-крадци убийци изнасилвачи и хомосексуалисти.
68
1
 
4
 
! Отговори
Мултикулти? преди 2 седмици
Охридското споразумение. Подписва го американеца Джеймс Пардю който е посланник тук. Споразумението прекратява въоръжения конфликт между Армията за национално освобождение и македонските сили за сигурност и поставя основата за увеличаване на правата на етническите албанци. Договорът предвижда и промяна в официалните езици в страната - албанският става официален с македонският. За български на американеца не му дреме. Все пак САЩ са въоръжили теористи - АОК
67
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ппдебил ВМОРО създава Македония пише го в устава. Никакъв коминтерн няма по това време. Хващай си опорките и бегом да се застреляш.
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Мдаа "Македония си е мултинационална от време оно." Ех тая древна мултикулти Александровска македонния от време оно. Баш с исляма който още не е възникнал на шиптърите въоръжени от американците. Да го хванеш ппдебила че да го запукаш
65
4
 
5
 
! Отговори
ертерт преди 2 седмици
Проекта на Коминтерна (Сталин) за създаване на македонска нация. Както винаги мръсни руски интереси а българските 4000-ци гледат да саботират разбирателството ни.
64
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ппдебилчетата сте подметки и пудели. Имате едни и същи опорки, целият ви наратив всички го знаят. Лошото е че сте доказани рецидивисти но не ви вкарват в затвора. Даже тиквата се застъпва за вас.
63
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Подметка си ти, боко се снима в централата на цру и фбр, посреща Хилари и десетки други сенатори, заради които затваряха цяла София. Тиквата и призна Гуайдо за президент на Венецуела по заповед на американците като същия нито беше такъв, нито сега е нещо, защото даже опозицията го изгони. Герб се финансира от фондация Конрад и боко сам го заяви. А украйна ти е поредния наратив спуснат от американците. Преди това беше Сирия и сваляше Асад с опорки.
62
8
 
3
 
! Отговори
Sata NATO преди 2 седмици
Бойко Борисов е путинска подметка от началото и до сега. Басните, че е евроатлантик са само, за да се докопа до военните доставки за Украйна. Там пак ще работи за Путин, но и ще мародерства украинците. А колкото до Македония, албанците си имат право на глас там. Македония си е мултинационална от време оно.
61
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За трепане са такива като теб. Тиквата изпълнява каквото му кажат от ЕС и от американското посолство. И понеже не е удобно да се каже че "интеграцията" на македония е вързана с албания точно от американците и техните пудели в ес, плащат на такива като теб да прехвърлят всички негативи на Москва. Колко още ще лъжеш за няколко цента? И кой ще излъжеш?
60
2
 
7
 
! Отговори
Sata NATO преди 2 седмици
В Македония няма българи още от 1919 г, когато Стамболийски, който е бил славянофил и югофил, се отказва официално от всякакви претенции по отношение на тази територия. Цар Борис се е опитал малко да освежи нещата през Втората световна, но след това комунистите са затрили всички следи. Бай Тошо се правеше на улав, се едно Македония не съществува. Сега Боко и Радев 15 години се заяждат с властта в Скопие, а на сърбите се слагат. Така че там всичко е кауза пердута