Бебе на три месеца е с коклюш

Пневмонията е едно от усложненията
30 апр 2024 18:53, Инна Ангелова
5
Бебе на три месеца е с коклюш
Снимка: Marjon Besteman от Pixabay

Дете на три месеца е с потвърдена диагноза коклюш, случаят е от Велико Търново. Д-р Валентин Точков - началник на детско отделение в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" сподели, че детето пристига от Холандия и там се е разболяло. Там е проведено лечение в болница, но след като кърмачето продължило да кашля, родителите се прибрали в България.

“Детето е с прояви на пневмония”, каза д-р Точков за БНТ. В Търново лекарите приемат в болница тримесечното бебе, което е с усложнено състояние - трудно дишане и мъчителна кашлица. "Това е едно затруднено дишане с пристъпи на спиране на дишането", добави д-р Точков.

Лекарят уточни в момента бебето е в добро състояние. Д-р Точков уточни, че пневмонията при коклюш не се различава от останалите. “Децата могат да получат дихателна недостатъчност, но когато се започне навременно лечение, мисля, че не можем да получим усложнения и така ще се стигне до един благоприятен край", обясни началникът на детското отделение в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов".

В Търново за последната седмица има общо 4 регистрирани случаи на коклюш. Положителни проби са дали още три деца – на 7 години, на 15 години и на 17 години. Като цяло броят на заболелите в страната се увеличава.

От РЗИ-Търново уточняват, че при три от случаите се касае за ученици с редовен имунизационен статус за възрастта, като под медицинско наблюдение и карантина в рамките на класа са поставени контактните и са разпоредени противоепидемични мерки (почистване, дезинфекция на повърхности в помещенията и проветряване).

Четвъртият случай е на неимунизирано дете, което е лабораторно потвърдено извън страната с последвала хоспитализация в МБАЛ "Д-р Стефан Черкезов“.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от Здраве
Кои са най-полезните храни за подобряване на плодовитостта?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Коклюш, ковид, все тая. Трябва да се плаши тълпата и да се източва касата. Мафия
3
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В Холандия кога слатат таз ваксина?Що са у нас?Да го лекуват тук ли .Нали у баз е много зле що се не лекуваха в Холандия там какви изследвания са им пускали
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Има ли ваксина на два месеца
1
1
 
4
 
! Отговори
Защо са се прибрали преди 2 седмици
в България? Нали българските лекари са некадърни и нашата здравна система е най-скапаната в целия свят? Нали затова ги бият през ден, че не могли да лекуват? Да си бяха останали в Холандия, да довършат лечението. Емигрантите обичат да плюят на поразия всичко българско, но като им припари под г3, хукват с пълна газ към омразната България.