Кои са най-полезните храни за подобряване на плодовитостта?

Съдържат важни хранителни елементи
30 апр 2024 20:08, Михаела Лазарова
1
Кои са най-полезните храни за подобряване на плодовитостта?
Снимка: Istock

Когато с любимия човек планираме бебе, първото което правим е да проверим здравния си статус при специалист. Начина ни на живот и хранене също е в основата на това да имаме добра плодовитост.

Вижте топ 10 храни, които са важни за нея.

Орехи – Вкусните ядки са прекрасен източник на алфа-линоленова киселина, която е вид омега-3 полиненаситена мастна киселина в растенията. За мъжете омега-3 е от решаващо значение за съзряването на спермата, докато за жените е доказано, че има положително въздействие върху плодовитостта.

Орехите също са богати на магнезий, който е необходим за производството на прогестерон и поддържането на добро кръвоснабдяване на матката.

Яйца – Яйцата, особено жълтъците, са богати на много основни хранителни вещества като желязо, калций, цинк, витамин В6, фолиева киселина, витамини В12 и А.
Също така ни осигуряват и омега-3 мастни киселини, за които проучванията показват, че потенциално удължават определени репродуктивни функции при жените.

Нар – Вкусен плод с множество ползи за здравето. Наровете съдържат ценни антиоксиданти и са известни с това, че са полезни както за женската, така и за мъжката плодовитост. При жените антиоксидантите могат да стимулират матката чрез подобряване на притока на кръв към утробата, както и насърчаване на здрава маточна лигавица. При мъжете, антиоксидантите могат да подобрят качеството на спермата.

Наровете също са богати на важни витамини като витамин С и Е и фолиева киселина, които също са много важни за общото ни здраве и особено когато се опитваме да забременеем.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от Здраве
4 упражнения, с които може да изгорите много калории
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари