Съвременното здравеопазване е спасило 132 млн. деца

Имунизацията е намалила смъртността с 40%
30 апр 2024 20:45, Инна Ангелова
7
Съвременното здравеопазване е спасило 132 млн. деца
Снимка: Cheryl Holt от Pixabay

Съвременното световно здравеопазване е спасило най-малко 132 милиона деца от 1990 година до днес. Данните са на организацията "Нашият свят в данни".

През 1990 година детската смъртност е била 9,3%. Това означава, че над 12 милиона деца на възраст под 5 години са умирали годишно по света. През 2021-а година обаче глобалното ниво на смъртността при децата до 5 години вече е спаднало до 3,7% - починалите деца са вече 5 милиона годишно.

Организацията “Нашият свят в данни” отбелязва постижението, че в световен мащаб страните са успели трайно да намалят смъртните случаи на бебета и малки деца. Изчисленията им излизат по време на Световната имунизационна седмица.

В рамките на събитието СЗО публикува проучване, че благодарение на ваксинационни компании през последните 50 години са били спасени животите на 154 милиона души. 101 милиона от тях са били бебета или малки деца.

Имунизирането срещу 14 заболявания, сред които дифтерия, дребна шарка, коклюш, полиомиелит, туберкулоза и тетанус, директно е допринесло за намаляване с 40 процента на детската смъртност в световен мащаб.

Миналата седмица от проучване на УНИЦЕФ и Министерството на здравеопазването стана ясно, че в България 61 процента от родителите подкрепят задължителните ваксини и биха поставили всички или дори допълнителни имунизационни препарати на децата си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от Здраве
Кои са най-полезните храни за подобряване на плодовитостта?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да поговорим тогава за измислените факсини срещу измисления ковид? Кой ще се върже на лъжите на бялата мафия отново? Аре у ляво.
6
0
 
3
 
! Отговори
Само дето преди 2 седмици
После децата няма какво да ядат..
5
2
 
1
 
! Отговори
Иван преди 2 седмици
Човек трябва да е много елемнтарен и необразован, за да не знае каква е ползата от ваксините. Разбира е, че спасяват живот. Ваксините са едно от най-големите достижения на съвременната наука.
4
1
 
4
 
! Отговори
Lora преди 2 седмици
До Анонимен 2Тук говорим за ваксини. Те са безплатни. Стига с този безмислен популизъм.
3
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тези "дори допълнителни" ваксинации, щом не са задължителните и утвърдени, са вратичка за извращения!
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Съвременното здравеопазване спасява само деца, чиито родители успеят да съберат хилядите левове, нужни за лечението. Останалите - аут.
1
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И е погубило два пъти по толкова.