Необратимият край на лятото

„Вино от глухарчета“ и „Сбогом, лято“ на Рей Бредбъри ще завършат лятото със сладки есенни редове, които те оставят без дъх
3 сеп 2008 11:15,
5
Необратимият край на лятото
Корици: Бард

Не искаме лятото да свършва, но по всичко личи, че така ще стане.

Затова ви предлагаме да допълните края му с две изключителни книги, които вече са в книжарницита.

Става дума за „Вино от глухарчета“ и нейното продължение - „Сбогом, лято“.

Заглавията, разбира се, са на Рей Бредбъри – един от най-известните писатели на съвремието.

Познаваме го най-вече покрай фантастичната антиутопия “451 градуса по Фаренхайт” и “Марсиански хроники”.

Иначе е писал е за театъра и за киното, негов е сценарият за превърналата се в класика екранизация по “Моби Дик” на режисьора Джон Хюстън (който му носи Оскар), както и адаптацията на 65 негови разкази за телевизионната поредица “Театърът на Рей Бредбъри”, наградена с Еми.

През 2000 г. Рей Бредбъри бе удостоен от Националната фондация за книги с медал за изключителни заслуги към американската книжовност.

Вино от глухарчета“ е любовно писмо до едно детство.

В нея действието се развива през лятото на 1928 - златно време за едно подрастващо момче.

Лято на ябълкови дръвчета, окосени ливади и нови гуменки; на бране на глухарчета и на преяждане с вкусните гозби на баба; време на скърби и чудеса, на златни пчели. Магично лято, през което времето сякаш е спряло в живота на дванайсетгодишния Дъглас Споулдинг – запечатано от несравнимия Рей Бредбъри.

Дългоочакваното продължение на книгата е „Сбогом, лято“ - за лятото, което не иска да свърши.

Но ще се наложи - в измамната топлина на ранния октомври в Грийн Таун, Илинойс, започва гражданска война.

Прастарият сблъсък – младите срещу старите, борба кой да владее часовника, чието тиктакане тласка напред живота им.

Първият изстрел от пистолет с капси, отекнал из града, е смъртоносно точен и поваля на място един стар човек.

Това подтиква градския първенец и деспот на училищното настоятелство Калвин С. Куотърмейн да призове своите побелели съратници и да обяви безпощадна война срещу убиеца – тринадесетгодишния Дъглас Споулдинг и неговите още голобради сподвижници.

Дъг и съзаклятниците му обаче са твърде достойни противници и не бива да бъдат подценявани. Противопоставят срещу опита и хитроумието на стария Куотърмейн въодушевлението на младостта и безогледната решимост да се вкопчат завинаги в лятото на детството.

Но времето ще се окаже крайният победител и ще донесе скъпоценни прозрения на стоящите от двете страни в стълкновението. А животът дебне в засада, за да връхлети Дъг Споулдинг с могъщите си загадки – неустоимия възход на мъжествеността, сладкото поражение от първата целувка...

Издава: Бард 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Rumkata преди 15 години
Заслужава си да се прочете "Вино от глухарчета" ,а сега (след толкова години) ще ми е интересно да прочета и тази негова книга!
3
0
 
0
 
! Отговори
Rumkata преди 15 години
Заслужава си да се прочете "Вино от глухарчета" ,а сега (след толкова години) ще ми е интересно да прочета и тази негова книга!
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
По принцип чета, и то много, само с Рей Бредбъри си мисля, че прявя огромен пропуск, но какво пък?! Предстои ни *** лято - прекрасен момент да поправя грешката си:)
1
0
 
0
 
! Отговори
Петър преди 15 години
Вино от глухарчета е много хубава, дано продължението е така добро и дано е преведено добре, защото езика в творбите на Брегбъри е доста труден.