Класика и джаз. Симеон Щерев и Антони Дончев. Евросъюзът и Моцарт.

Симеон Щерев и Антони Дончев ще импровизират по теми от "Вълшебната флейта" на Моцарт в камерна зала "България" днес
22 ное 2006 15:33,
Класика и джаз. Симеон Щерев и Антони Дончев. Евросъюзът и Моцарт.
Снимка: Аполония

Флейтистът Симеон Щерев и пианистът Антони Дончев ще импровизират по теми от операта "Вълшебната флейта" на Моцарт на концерта "Класика и джаз", посветен на 250-годишнината от рождението на бележития композитор и на присъединяването на България към Европейския съюз.

Концертът от поредицата "Именити изпълнители" е утре вечер в камерна зала "България". Известните джазмени ще се представят и със съвременни джазпиеси, съобщи БТА, цитирайки организаторите - националната агенция "Музика" и Министерството на културата.

Симеон Щерев активно концертира и прави записи с различни формации на камерна, симфонична и оперна музика, свири джаз с най-изявените музиканти в България, в Европа, Северна и Южна Америка, Япония, Индия и други страни. Бил е дългогодишен солист-оркестрант на Симфоничния оркестър на БНР.

Симеон Щерев е един от основателите на "Джазфокус`65". Участва в международни фестивали и конкурси в България и чужбина, на много от които е удостоен с награди. Представя се на всички джазфоруми у нас. Автор е на джазова, камерна, филмова и театрална музика. Има издадени компактдискове и грамофонни плочи - самостоятелни и с други артисти и състави.

Ръководи майсторски курсове и семинари в България, Полша, Южна Корея, Швейцария, Гърция. От 1974 г. е преподавател, а по-късно и професор в Музикалната академия "Панчо Владигеров".

Антони Дончев изнася много концерти у нас и в Европа, в Индия и в други страни като изпълнител на джазова и камерна музика, самостоятелно и в разнообразни формации. Музикантът е дългогодишен участник в трио "Акустична версия".

Носител е на награди от български и международни фестивали и конкурси. Изявява се на почти всички джазфоруми у нас и в странство с елитни музиканти, участва в семинари.

Автор е на джазова, филмова и театрална музика, за което получава престижни награди. Има записи за БНР и БНТ и издадени компактдискове и плочи - самостоятелни и с други музиканти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание