Няма да "паркираме" МиГ-29 до 2028 г.

До тогава ще са готови новите F-16
19 апр 2024 14:56, Александър Попов
52
Няма да "паркираме" МиГ-29 до 2028 г.
Снимка: БГНЕС

Нальотът на пилотите трябва да бъде много по-голям, засега сме го ограничили до изпълнение на задачите по airpolicing, заяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов в отговор на въпрос на Румен Гечев от „БСП за България“ за обявена нова поръчка от Министерството на отбраната за капитално-възстановителен ремонт на двигатели на МиГ-29.

Няма да "паркираме" МиГ-29 до 2028 г., подчерта министърът и обясни, че повечето държави, които имат F-16, са използвали паралелно и МиГ-29.

Съгласно програмата до 2032 г. е предвидено самолетите МиГ- 29 да са в експлоатация до 2028 г. до постигане на пълна оперативна готовност на новите F-16, поясни Запрянов, цитиран от БТА.

По думите му съгласно договорите за придобиване на новите изтребители е разкрита сметка от САЩ под наш контрол, парите се оперират от Българската народна банка. Приходите за Министерството на отбраната (МО) от лихви са 56,5 млн.лв., посочи министърът. Правителството на САЩ получавало траншове по тази сметка само при реална доставка на определените продукти по договора и с българско съгласие. Съгласно ратифицираните със закон от Народното събрание международни договори за придобиване на самолети F-16 не се предвижда предоставяне на финансови компенсации, уточни Запрянов.

Отчитайки, че доставката на новите изтребители ще стартира през 2025 г., а достигането до пълни оперативни способности е свързано с допълнително време за подготовка на летателния състав поне от три годни, са планирани допълнителни средства за поддръжка на двигателите на МиГ- 29 до 2028г., посочи той.

Към настоящия момент за осигуряване експлоатацията на МиГ-29 и СУ-25 в единния финансов план на МО са включени за основен капиталов ремонт на двигателите на МиГ-29 малко над 13 млн.лв,  като в Полша ще бъдат ремонтирани шест броя двигатели за МиГ-29. Два вече са дошли, още два трябва да дойдат, а последните два не са изпратени до момента, отбеляза Атанас Запрянов. Предстояло и да се закупят авиационни гуми за МиГ-29 за 371 хил. лв , както и за СУ-25 за 717 хил.лв.

Запрянов посочи още, че годишно се поддържат не по-малко от 1600 летателни часа на техниката, за да се носи самостоятелно българското дежурство по airpolicing, а летците, които носят бойно дежурство, имат по над 35 часа нальот месечно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: МиГ- 29
Още от Образование
Една легенда се завръща: "Яйцето" в СУ живее нов живот
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да поръчат достатъчно бели знамена. Това явно ще е нашата стратегия за отбрана.
30
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Първите осем самолета Ф-16, които вече са платени от България..." - друга статия, този път от Euronews, 25.11.2022 г. със заглавие: "Депутатите ратифицираха договор за още 8 нови самолета Ф-16". ... Моля те, обади се в посолството да ви дадат по-гламотен координатор, че настоящият ви го няма никакъв и само се излагате.
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вторият договор за имагинерните Ф-16-ки влиза в сила "от датата на първото плащане". Нали няма сега да пишеш смехотворни глупости, другарю посолственяк, че плащането е от нашия бюджет за нашия бюджет, че хептен ще си смешен и жалък! От друг източник - Дойчето ви веле, 05.04.22 - статия "САЩ одобриха продажбата на още осем Ф-16 за България" - черно на бяло е записано: "Третият кабинет Борисов ПЛАТИ тогава 1,3 млрд. долара по договора... ". Хайде да не лъже нагло и безочливо, че си с двата крака
28
0
 
2
 
! Отговори
На Боко Чекмеджето преди 3 седмици
Ко? Неее! До тогава май ще имаме МиГ31 !
27
6
 
3
 
! Отговори
РАША ГУБИ. преди 3 седмици
НОМЕРА Е ДА НЯМА РУСКА ТЕХНИКА - САМОЛЕТИ, ВЛАКОВЕ, АВТОБУСИ, ТРАКТОРИ, КОМБАЙНИ, КАМИОНИ, АВТОМОБИЛИ, ТЕЛЕВИЗОРИ, ... И ДА ДАВАМЕ МИЛИАРДИ ЗА ЗАКУПУВАНЕ И ПОДДРЪЖКА ЗА ТЯХ. ОТДАВНА МИНАХМЕ НА "НОВ ВНОС" ОТ ЗАПАД И СЕ ОБВЪРЗАХМЕ С НАТО. ОСТАВА ПОСЛЕДНО ВЪОРЪЖЕНИЕТО, АМА ТО Е МНОГО СКЪПО - ТАНКОВЕ, САМОЛЕТИ, РАКЕТИ, ДРОНОВЕ, РАДАРИ...КАЛАШНИЦИТЕ ЩЕ СИ ГИ ПРАВИМ САМИ.
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А при положение, че не е предвидена неустойка в такъв договор, то е налице друг състав от НК за този който е сключил неизгодната сделка, само дето прокуратурата не работи с тази част на Кодекса. Нали затова е борбата - да се оглавява от партийни кадри - за да не се търси отговнорност за безстопанственост.
25
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Центаджията, договор е публикуван в ДВ - да те светна, че явно шефовете ти от посолството не са ти съобщили. В средата на 2023 г. трябваше да получим вече доставка. Няма изгледи това да стане дори година по-късно. Последните трябваше да са тук в началото на 2024 г. Държавата ни дори емитира държавен дълг, за да плати. И ще ни лъжеш смехотворно, че такива пари си били у нас, в БНБ? Боже, що за евтини лъжи? Да не споменавам, че без да е изпълнен първия договор се сключи и втори за още 2,5 млр.
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 14 От колко дена е министър Запрянов ?От колко години е договора за доставката на самолетите? Парите са във сметката на Американска банка под контрола на БНБ! Как се казва тази Банка? Приказки от 1001 нощ.Преди 5 г ни обяснаваха че пистите са вече готови и инфраструктората също! Сега не били готови и трябвало време!Вие у ред ли сте?Сега какво почваме да строиме магистралите и за страйкарите дето и там сигурно парите са по банкова сметка.И докато не построиме пътищата нема да ни ги докарат!
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Съчинителят на посолството изплиска легена! Дай нещо друго, освен съчинени от теб клаузи на договор, дето не си го и сънувал дори. В кой договор няма предвидена неустойка за забава? Я пак? И къде го пише това, че плащането става при додставка? И кой ти гарантира на теб, че не е платено?
22
1
 
1
 
! Отговори
5, 14, 20, преди 3 седмици
Пак те питам и пиша бавно, понеже те виждам, че не си особено грамотен - кой текст да прочетем? Нищо не пишеш. Повтаряш като папагал една и съща безсъдържателна опорка. Жалък си, ако ще и още 20 пъти да се включиш с нея.
21
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това ли ви е опорката - да наричате "копейки" българските граждани, които се интересуват от българския интерес? Много плитко и евтино! Каква Реусия ви спохожда отново, центаджии, в мокрите ви кошмари? Тя няма нищо общо. Тук става въпрос за български пари, отишли в джобовете на частните фирми за производство на оръжия, срещу които не сме получили нищо! Каква Русия пак ви гони и стряска? Нещастни продажници!
20
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 17, ама прочети текста бе продажна копейко, за 18 път ви го пиша! Има отговор на министъра на парламентарен въпрос, прочети 4 абзац, опитай се да го осмислиш (колкото и да ти е трудно) и ще разбереш! Много е дълъг, за да ти го копирам тук
19
2
 
9
 
! Отговори
5, 14 преди 3 седмици
Какъв "текст" да прочетем? Лъжата на поредния лъжлив министър? Дай да видим какво е договорено. Парите отдавна са в САЩ, където са парите и на останалите губернии и колонии на същите кръвопийци, от целия ЕС, отиващи за оръжия, без да се получи нещо насреща, вкл. и след като са изтекли сроковете за доставка.
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 15, още един дето не чете - няма предвидени компенсации за неизпълнение в договора, но за сметка на това парите се плащат при доставка (4 абзац в статията)
17
2
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 5, преди 3 седмици
И от къде ти стана ясно това, които го твърдиш, продажен центаджия? Аз не съм защитник на руските интереси-. Тук Русия няма изобщо пръст. Ф-16-ките са загуба за България и за нас, вкл. и за мен, като български гражданин. И имам пълното право да искам пояснение защо насрещната страна не си изпълни договора, какви неустойки дължи по него за забавата и кога и кой ще ги поиска. Пък ти си карай по посолствените опорки, само дето няма кой да ти се върже.
16
7
 
4
 
! Отговори
P.S.14 преди 3 седмици
Абе винаги съм се чудил, копейките защо коментирате само заглавието, а никога не четете какво пише в статията? Разбира се въпроса е риторичен - плащат ви на коментар, не за четене, а и четенето не ви е сила (то и коментирането не е де)
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А какво стана с договорното неизпълнение на САЩ за доставка на Ф-16? Налице е такова. Кой ще потърси дължоимата неустойка? Има задължени лица, които следва да направят това и неизпълнението на това задължение под формата на бездействие може да се разглежда като състав по НК за нанасяне вреди на държавата.
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 9, aми ако прочетеше текста, а не само да гледаш да си заработиш надника, можеше и да разбереш! Парите ги има, и са в сметка под контрол на БНБ, плащат се при доставката, а сега даже печелим лихви от тях - 4 абзац от горе надолу
13
2
 
4
 
! Отговори
Иво преди 3 седмици
Направих си от листчето току що на бюрото, лети криво ляво.Продавам ги, по 5 милярда.Мога да направя до 30 бр. на ден.И това ако не е оферта.
12
3
 
7
 
! Отговори
Факт преди 3 седмици
Новите F16 2029-та година.ХАхаха те от сега не ги произведат вече за Американската Армия щото са морално остарели та след 5 години какви ще са.Като вица за българина дет си купил нова кола.Нова ама за него нова не от дистрибутора чисто нова.Ужааааассссссссс