Данните на Статиста: Друсаме се под евронормите, но пием като за световно

В Европа най-често посягат към канабиса, у нас на мода е амфетаминът
24 апр 2024 17:00, Петър Бойчев
79
Данните на Статиста: Друсаме се под евронормите, но пием като за световно
Снимка Пиксабей

Все повече случаи на остри интоксикации след употреба на психотропни вещества регистрират здравните власти у нас. Къде се намираме в евронормите по прием на наркотици и пиене на алкохол?

Острата интоксикация може да доведе до различни по тежест увреждания, като може да предизвика и смърт. От данните за последните три години е видно, че с всяка следваща броят на тези отравяния се покачва с над 1000 случая. Като период от годината, остри интоксикации се регистрират най-много през летните месеци.  

През миналата година до 80% от всички 12 хиляди случая довели до остри отравяния се е стигнало след употреба на алкохол, съобщава Нова тв. При 13% причината е била наркотици, а 7% от случаите се дължат на комбинацията между двете.

Разбивката по пол и възраст показва, че интоксикираните деца до 15-годишна възраст са колкото и тези между 16 и 18 години.

Според изчисленията на платформата за събиране на данни Статиста най-разпространен в Европейския съюз е канабисът. В България обаче, употребата му е била под средната за общността. При кокаина страната ни се доближава до средните стойности за Европа, а първото място е за Нидерландия.

Там за година, кокаин са използвали близо 5% от 25-29-годишните. Такъв е процента и на използвалите амфетамини сред тях. Именно амфетамините са тези, които пък у нас се употребявали повече, отколкото средно в Европа.

Що се отнася до най-малките, по данни на Националната пациентска организация, у нас те посягат първо към инхаланти – от рода на райски газ. Година по-късно пробват канабис, а на 16 е първата употреба на стимуланти като кокаин, амфетамини и екстази.

Но ако при употребата на наркотици се движим по-скоро под и около средните стойности за Европа, що се отнася до алкохола, нещата са съвсем различни. Последното проучване на Световната здравна организация по темата показва, че най-много спиртни напитки в света, пият европейците.

В класация, която обхваща 53 държави от цяла Европа, Русия и бившите съветски републики в Централна Азия, България заема осма позиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от Общество
Доц. Мангъров: Недостатък на ваксината е причина за бума на коклюш
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
3
 
1
 
! Отговори
Оле мале преди 3 седмици
Северозападнала Европа ! Аз като гледам колко много млади хора си съсипват живота с наркотици, не мога да си представя какъв погром е в Европа, щом тук сме с нисък процент.
48
5
 
6
 
! Отговори
русофил преди 3 седмици
най-накрая емигрирах в русия тук е мнаго хубаво пием одеколон от сутрин до вечер и пикото за да можем да пием още повече, идвайте тук тук е рая
47
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Па те даже се и гордеят! Нулева толерантност за алкохола и дрогата! Те на никого не са помогналию а са съсипали много животи
46
0
 
3
 
! Отговори
Затова преди 3 седмици
До Анонимен - ПиПките са най-надрусани.
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Марш да се друсате, че ще изтървем евронормите. Иначе сме на шесто място в света по употреба на алкохол на глава от населението и си делкаме третото със сърбите в тютюнопушенето. В дрогата издишаме.
44
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Данните на Статиста: Друсаме се под евронормите"-------------------Това е ясно. Достатъчно е само да погледнеш какви изпаднали наркомани управляват Европа.
43
2
 
4
 
! Отговори
Българин преди 3 седмици
Какви са точно евронормите за друсане? За един приятел питам...
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
в русия путин е добър ние сме най-развитата икономика путин раздава купони за одеколон и *** благодариме му много е добър
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
в русият караме на одеколон чиста работа, а за наркотик ползваме пикото
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За нашите копейки да се напиеш като талпа е проява на голяма мъжественост! Ако случайно не пиеш, или пиеш малко, веднага те вземат за ***! Колкото повече се наливаш, и с колкото по-ниско качествен алкохол, толкова по-голям мъжкар си!
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Че хазарта панво деградира?
38
1
 
4
 
! Отговори
Живял-видял преди 3 седмици
Това не води до нищо добро:1. Алкохол;2. Дрога; 3. Хазарт. Цигарите са вредни, но поне не деградират индивида.
37
0
 
7
 
! Отговори
Бута статистиката преди 3 седмици
Кирчо Петков постоянно е и пиян и надрусан. Бута статистиката!
36
4
 
2
 
! Отговори
русофил преди 3 седмици
дано по бързо да идва фентанила в България, че да пращаме наркоманите у гроба скоростно ;)
35
1
 
6
 
! Отговори
Американофил преди 3 седмици
брачед ми почина оня месец на 29 от кокаин.. отказаха му и двата бъбрека.. в болницата го лекуваха за ковид...
34
1
 
8
 
! Отговори
кирил петков преди 3 седмици
аз друсам кристали над евронормите хехе продължаваме наркоманизацията ;)
33
1
 
7
 
! Отговори
Киро Канадеца преди 3 седмици
Ще настигнем друсането дп средните евронормите, работим по въпроса с Кокорчо и г-н Дамаджана, малко ни хванах каналите, но скоро ще направим нови. Слва Украине!
32
1
 
4
 
! Отговори
пфф преди 3 седмици
Още от данните ни на статистиката: Журналистите ни пишат по-селски и от пъдарите ни.
31
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Българина е научен да пие още от соца тогава се пиеше,крадеше от работно време и продукти,лъжеше от сутрин до вечер гледайте филмите Кит,Топло , Покрив и много други такава беше действителността шуробаджанащина пиене и безхаберие от сутрин до вечер
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Знаем си от соц-а, всяка норма трябва да се изпълнява, ако се преизпълни, следва медал! Щом е евронорма, вече е задължително да се преизпълни. Според конспиративните теории, ще последва легализиране на някои видове наркотици, с цел .. а бе медицинска, някаква, всъщност за по-лесно управление на масите! Чакаме да видим как се доказва конспиративна теория. Че и вашата работа такава - преизпълнихте за днес евронормата за тъ пи заглавия и статистики!