Доц. Мангъров: Недостатък на ваксината е причина за бума на коклюш

Решението е нов тип ваксина
24 апр 2024 15:23, Стела Стоянова
23
Доц. Мангъров: Недостатък на ваксината е причина за бума на коклюш
Снимка БГНЕС, архив

Недостатък на ваксината против коклюш е причина за бума на заболяването у нас сега. Това каза доц. Атанас Мангъров пред радио "Фокус".

"Ваксината за коклюш винаги върви заедно с тази за дифтерия. Дифтерията има същата епидемиология като коклюша - въздушно-капкова инфекция. Има случаи не на дифтерия, а на коклюш, защото съвременните ваксини не предпазват от това, ваксиниран да се зарази и да кара заболяването безсимптомно, като заразява другите. Този недостатък на ваксината бе установен 35 г. след въвеждане й. Тя не създават групов имунитет, но това бе разбрано едва през 2014 г", уточни доц. Мангъров.

Случващото се сега е ставало и в Съединените щати, които  въвеждат същата като нашата ваксина срещу коклюш през 1994 година. “През 2012 г. там се случва същото, което в момента ние наблюдаваме у нас - епидемия от коклюш. Причината е органичен недостатък на тези ваксини. Те са интегрирани в 4, 5 и 6-валентните препарати, трудно е да се изхвърлят изведнъж от употреба. Ваксинирането срещу коклюш е свързано с ваксината против хепатит Б, полиомиелит и т.н. и то е необходимо. Решение на проблема е нов тип ваксина за коклюш", смята медикът.

Симптом на коклюша е жестока кашлица. “Може да се получи спиране на дишането, кръвоизливи в мозъка. Увеличава се броят на белите кръвни телца. При децата това е сериозна болест - при новородените, недоносените и още неваксинираните срещу коклюш. За останалите хора - възрастните - той е една продължителна кашлица", каза още доц. Мангъров .

При коклюш може да се даде антибиотик, но той има епидемиологично значение - антибиотикът намалява способността на човека да разпространява инфекцията, което е важно за колективния имунитет, но не и за индивидуалното състояние на пациента, уточни медикът.

“Дете с коклюш без ваксина не може да бъде пазено от другите деца, а да се ваксинира. Нужно е да разберем, че коклюшът при съвременното състояние на ваксините минава през всички деца в лека или тежка форма. Безсмислено е дете, което само кашля, да влиза в болница. То трябва да остане вкъщи, ако кашлицата е наистина много силна. Да затваряме учебните заведения е ненужно", смята доц. Мангъров.

“Колективният имунитет ще се създаде, след като епидемията премине през всички деца.  Децата трябва да се ваксинират според националния календар. Новородените могат да се ваксинират и 2 седмици по-рано. За момента, за да запазим новородените, е нужно да се ваксинират бременните жени в края на третия триместър на бременността, но не в последния момент преди раждане", уточни събеседникът.  

До втория си месец децата трябва да си стоят вкъщи и ако могат, да се отложат погачи, питки, кръщенета. Могат да излизат, но не да се събере цялата рода около бебето точно по време на пандемия, оаза още доц. Мангъров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от Общество
Държавата събра 113 млн. лева от "Лукойл" за транспортни помощи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тоя пак ли изпълзя? Няма ваксина, която да те предпазва 100% от заболяване. Но в повечето случаи ще премине леко.
21
0
 
2
 
! Отговори
Велес преди 1 седмица
Някога родителите ми, като кашлях. ама жестоко кашлях, /още ми държи влага в съзнанието ми/ носеха магарешко мляко за пиене, имаше магарета/ Ами, сега откъде магарета? Литър млеко ще струва вероятно колкото литър кръв!
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами пясък от Сахара и подобни се носят във въздуха, вдишват се, не ще се буха ами и отгоре. Цяла Гърция с оранжев въздух и небе, при тия ветрове и валежи всичко хвърчи и пада навсякъде, в Бг не е по различно.
19
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Добре де, включена ли е новата ваксина в националния календар? Пречат ли си с поливалентните ваксини?
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
праилно - въшкаите мигранти внасят болести, както ония цветните - там тряа да са насочени услията
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ваксинирайте всички мигранти още като влизат на границата/слизат от самолета.
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Причината е тази *** дето влиза незаконно и безконтролно в България и мъкне всякви бацили и вируси
15
9
 
3
 
! Отговори
бай Колио преди 1 седмица
абе кво ей туй кокошлюш - няма такова нещо - измислено е от илуминатите да ни манипулират и точат париците и съзнанийто
14
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Така Е!!!
13
4
 
7
 
! Отговори
До 12 преди 1 седмица
Коклюшът се нарича 100 дневна кашлица, значи ако не сте били ваксани - щяхте да кашляте Не 1 месец, а поне 3! Да.
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мангъра беше прав и за Ковида, и за Коклюша. С едно малко изключение - докато бях с маска в автобуси и магазини - не се заразих, но щом я свалих - веднага хванах.
11
5
 
2
 
! Отговори
До 11 преди 1 седмица
Не предпазва от нищо!!! Боледуваш си тежко и около месец е кашлицата
10
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тази ваксина предпазва болния да не боледува много тежко, но НЕ убива бактерия - причинител, затова ИФВАКСИНИРАНИТЕ МОГАТ ДА РАЗПРОСТРАНЯВАТ КОКЛЮША. НЕЩО КАТО ПРИ КОВИДНАТА ВАКСИНА Е.
9
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не е ли странно. Идва някакъв от Канада и прави ултрамодерни лаборатории в България, след това влиза в политиката на страната, променя дори Конституцията ни. Чудно е, че само коклюш върлува, кой знае още с какво ще си имаме работа. Вече дори българската мафия ми изглежда по-човечна и някак симпатична...Трагедия!
8
2
 
2
 
! Отговори
Ти и ти преди 1 седмица
Изплиска легена да та Ива ! Незнаеш Кво приказваш и ти! Въртиш *** като кючекиня.
7
4
 
5
 
! Отговори
До 5 преди 1 седмица
Просто от 2022 имаме официално био еко лаборатории...Нищо чудно Кирето Пудела да е отстъпил неговите, доколкото чух те са много модерни
6
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това не са ваксини! Чичо ви Бил Гейтс използва препарати за депопулация на планетата и не го крие. Овцете обаче пасат и блеят.
5
3
 
9
 
! Отговори
До 3 преди 1 седмица
Да, помня, че и моите родители търсеха магарешко мляко като бях болна, защото много продължително кашлях въпреки "супер ваксината"
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
но епидемията при нас се случва чак сега, а не през 2014.... или поне около 2012 когато е била в сащ, както е отбелязано в тази статия
3
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За пореден път си противоречи, един път ваксината разпространява вируса и не създава колективен имунитет, втори път ваксинирайте се. Не е ли по-добре вирусът да не циркулира?! Да те говорим, че в състава на тази боза има доволно алуминий. Аз като бях ваксинирана за коклюш така тежко го изкарах, че чак съм направила пролапс на клапа на сърцето. Не го слушайте този! И той не знае акво говори! Същото беше и за ковид...