Сталин е чудовище? Музеят в Гори разказва различна история

В музея му няма дума нито за ГУЛАГ, нито за милионите убити
24 апр 2024 21:40, Нели Христова
199
Сталин е чудовище? Музеят в Гори разказва различна история
Снимка: БГНЕС

Йосиф Сталин може да е бил един от най-кръвожадните диктатори в света, но това почти не се споменава в музей, посветен на живота му в родния му град в Грузия.

Музеят на Сталин в Гори, на около 50 мили от Тбилиси, столицата на черноморската държава, е открит през 1957 г. до малката къща, в която през 1878 г. е роден съветският тиранин Йосиф Висарионович Джугашвили. Двуетажната сграда е лесна за намиране — просто вървете по булевард Сталин до парк Сталин и няма как да го пропуснете. Отвън стои статуя на Сталин.

Вътре, властно гледаща надолу по мраморното стълбище, се издига друга статуя. Има бюстове на Сталин и портрети на Сталин, включително как той пуши лула, докато разговаря с майка си. Друг го показва как се разхожда в провинцията с дъщеря си Светлана, която по-късно избяга от Съветския съюз и заклейми баща си като "морално и духовно чудовище".

Въпреки това е рядкост да се чуят подобни разговори в Гори. Мнозина смятат Сталин за местно момче, което се е справило добре. "Той беше човек, роден в бедно семейство в Грузия и успя да застане начело на Русия", казва Георги, собственик на магазин, с неприкрита гордост пред The Times.

Всъщност Сталин е толкова почитан в Гори, че през 2010 г. 20-метрова бронзова статуя на централния площад беше премахната под прикритието на нощта от страх от ответна реакция.

Други музейни експонати включват копие на посмъртната маска на Сталин и селекция от подаръци, които той получава от цял свят. Има лули от Италия, малко сабо от Холандия и огромна ваза от Сибир с надпис "На великия Сталин, от работниците". На долния етаж магазинът на музея продава тениски на Сталин.

Водачите разказват историята на колоритния живот на Сталин, от младостта му като бъдещ свещеник и банков обирджия до дните му като марксистки революционер и дългото му управление над Съветския съюз. И все пак за ГУЛАГ и бързите екзекуции на враговете на Сталин, реални или въображаеми, почти няма дума. Един неинформиран посетител може лесно да си тръгне без да разбере, че той е отговорен за смъртта на милиони свои съграждани във вълна от политически терор през 30-те години на миналия век.

Попитани за очевидния пропуск, гидовете въздъхват. Очевидно ги питат това често. "Всеки, който иска да разбере за ГУЛАГ и политическите репресии, може просто да отвори Google."

Освен няколко бегли споменавания в главните зали за безпощадността на Сталин, единствената препратка е в малка ъглова стая, далеч от основната изложба. Няма табели, насочващи посетителите към него, а гидовете дори не намекват за съществуването му. Вътре няколко листа хартия съдържат малко факти и цифри за Големия терор на Сталин.

През 1989 г., на фона на демократичните реформи на Михаил Горбачов, музеят е затворен за кратко. През 2008 г., по време на опитите на президента Саакашвили да отърве Грузия от напомнянията за нейното съветско минало, бяха обявени планове тя да се превърне в постоянна изложба за ужасите на сталинизма. "Този музей е типичен пример за съветска пропаганда и се опитва да легитимира най-кървавия режим в историята", гласеше табела на вратата.

Плановете обаче така и не бяха реализирани и знакът беше премахнат, след като партията "Грузинска мечта", която беше обвинена, че е върнала страната обратно в орбитата на Москва, дойде на власт през 2012 г.

Повече от 70 години след смъртта му, наследството на най-известния син на Гори продължава да провокира напрежение в Грузия. Мненията често са противоречиви. "Повечето грузинци се гордеят със Сталин, но признават, че той е бил тиранин, отговорен за смъртта на много невинни хора", се казва в доклад на US Aid през 2022 г. след провеждане на национално допитване. Парадоксално е, че около 80% от грузинците искат да се присъединят към ЕС.

През януари жена, чиито роднини бяха убити при съветските чистки, напръска боя върху икона с образа на Сталин в катедрала в Тбилиси. В отговор националисти се опитаха да щурмуват апартамента й.

В Гори обаче благоговението пред Сталин е дълбоко. "Дядо ми е бил заточен в Сибир от Сталин, защото е бил пленен от нацистите по време на войната", казва Зураб, местен жител. "Той прекара десет години там, преди да го пуснат у дома, след смъртта на Сталин."

Но дали Зураб мрази Сталин? Той просто свива рамене. "Не, дядо никога не е казал лоша дума срещу него. И аз го правя - нямам какво лошо да кажа и за Сталин."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от Русия
Киев очаква труден период на фронта след средата на май
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нема а се плашите, скоро старите болшевики ще ви се струват като а,н,г,е,л,ч,е,та в сравнение с новите болшевики, нарекли се за по благозвучно демократи.
112
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Антисемитската кампания на британските фашисти в Източен Лондон предизвиква протестта на мнозинството от населението на този район на столицата, както и на Комунистическата партия на Великобритания, а няколко еврейски организации призовават местните жители да се противопоставят активно на мероприятието на черноризците. В резултат от тези контрадействия на 4 октомври 1936 г. по улиците на източен Лондон се събират 300 000 антидемонстранти с цел да осуетят манифестацията на черноризците.
111
6
 
11
 
! Отговори
Радослав преди 3 седмици
До 138: искаш още? БКП е основен проводник на нацистки идей в България до обявяването на война от страна на нацистка Германия към СССР. 1942 БКП изпраща пламенно писмо на Цар Борис 3 в което настоява Царство България по примера на СССР да влезе в съюз с Нацистка Германия. Дори вестниците на партията пускат статии колко добре би било по примера на СССР, България да стане част от тристранния пакт.
110
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
137 бонго енчо радослав и подобните никове, наркоманска фашуга нещастна и надрусана, чети поне на български че британските фашугери са ходили и в Италия и в Германия на серщи. Какво се опитваш да мажеш опорки като нищо не знаеш.
109
5
 
11
 
! Отговори
Радослав преди 3 седмици
Политическата програма на социалистическите травестити начело с мухала Ленин е разпространението на сифилиса като най голям разпространител е самият лидер на партията, след това основна цел става лявото движение или мъжеложството, първо при Сталин които най обича да ляга с мъже, а след това и нагледно сред изявени хомосексуалисти като Тодор Живков и Брежнев които дори са документирани с публични снимки как се мляскат преди да се осамотят в хомохралупата на българският диктатор. Така как е?
108
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
През септември 1935 г. представители на Съюза на британските фашисти присъстват като гост-делегати на традиционните ежегодни партийни сборове-конгреси на нацистката партия в Нюрнберг. През пролетта и есента на 1936 г. Мозли е на два пъти на партийно работно посещение в Германия, където има и среща с фюрера. В края на 1935 г. емблемата на Съюза на британските фашисти е сменена - фасциите са заменени със светкавица в кръг, и това означава взаимодействие от гледна точка на единството
107
6
 
11
 
! Отговори
Радослав преди 3 седмици
До 133-тата/то нещото: и? Не разбираш английски и не можеш да си преведеш какво пише ли? Ако искаш превод си плати на някой, а да редовият цоцалист трябва да избира между вноската за партийният билет или коричка хляб която да го изкара следващите 2 седмици, извинявай, забравих, че при вас всичко е с купони. Нищо, тази година партията може и да ти позволи да помиришеш снимка на храна.
106
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Политическата програма на британските фашисти предвижда поетапни реформи за постепенното премахване на островната парламентарна система, посредством замяната ѝ с мека форма на диктатура подчинена на държавния обществен интерес, обхващаща всички социални сфери на обществения живот на британското общество. В началото на 30-те години на 20 век като държавен модел за подражание на Мозли е сочена фашистка Италия, която той често посещава и където е желан гост от Мусолини.
105
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Гледайте филма Освобождение на СССР ОТ 70 те.Дават го всеки ден по тв Носталгия от 16ч.Най - добрия филм за ВСВ.
104
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бойко Борисов прилича на Сталин, а Костов на Хитлер.
103
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тук Костов е в графата на губещите, а Бойко Борисов е победител.
102
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
128 в България във всяко село има външен клозет просъществувал по дълго от въображаемото и фиктивно обединение на социалистическите народи наречено СССР. Толкова за СССР, не изкара колко един клозет, комунизма е обречен на провал където и да е пробван.
101
4
 
13
 
! Отговори
Радослав преди 3 седмици
До 126: Германия е национал социалистическа бе мозъчен донор! Фашизъм в Италия и Испания! Колко хилядолетия са необходими на редовият цоцалист да го запомни това? Ей явно цоцализма е симптом на кретенизма или кретенизма е симптом на цоцализма? Научете го вече, 80 години не ви стигнаха!
100
10
 
1
 
! Отговори
Чети говедарче преди 3 седмици
До Анонимен 88 Въображаеми врагове не означава въображаеми жертви. Жертвите са си жертви. А враговете понякога побеждават. И да, понякога въображаемите врагове стават жертви. Но това е друго изречение. Стига да можеш да четеш.
99
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какви са тези опорки пак? СССР е фиктивна страна която не просъществува. Основана е от поробени азиатски страни които имат най голям принос за разруха в човечеството. Има 15 члена от сателити на Русия. Накрая фалира заедно с половин Европа която е поробила. И има най мизерен принос за разгрома на фашизма от всички участници във ВСВ. Но обича да се купи с чужди постижения.
98
12
 
0
 
! Отговори
Трудно схващащ преди 3 седмици
До до 119 Не схванах. Последният акт на ОН, не означава ли, че ОН, с този акт се е саморазпуснала? С други думи, не СССР е отстранена, а ОН.
97
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В крайна сметка е победил, а това е важно за историята.Имало е момент, когато за малко да мине в графата на Хитлер, Ханибал, но си е останал победител като Чингиз хан, Александър Велики и Цезар.За три години от опасен комунистически революционер се превръща в любимец на американците и англичаните.
96
10
 
2
 
! Отговори
МВР преди 3 седмици
До Анонимен 105 Това са вътрешни работи. Никой няма право да се меси. Аз намесвам ли се в изтреблението на индианците?
95
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Може би музеят в грузинския град Гори разказва истинската история, а троцкистите-сатанисти от 70 години се мъчат да ни убедят, че Сталин е чудовище. Не им се получава.
94
1
 
8
 
! Отговори
до преди 3 седмици
Заради финската война СССР е бил изключен от ОН, последният акт на организацията.