Бивш кмет на Дупница осъди прокуратурата

Той трябва да получи 28 000 лева
2 май 2024 16:42, Стела Стоянова
6
Бивш кмет на Дупница осъди прокуратурата
Снимка БГНЕС, архив

Бившият кмет на Дупница Атанас Янев, който управлява общината от 2007 до 2011 г., осъди прокуратурата на 28 хил. лв. обезщетение за неимуществени вреди от незаконно повдигнато му обвинение за присвояване на около 70 хил. лв.

През 2008 г. Софийска районна прокуратура повдигнала спрямо него обвинение, че в периода 2004-2005 г., като управител на строителна фирма, във връзка с проект, финансиран по европейската образователна програма "Леонардо да Винчи" е присвоил близо 36 000 евро. Тогава Янев изпратил 20 заварчици на обучение, но не в Германия, както било по проекта, а в Белгия, което породило съмнения, че има злоупотреби с европейски средства.

При повдигането на обвинението му е наложена мярка за неотклонение парична гаранция от 10 000 лева, възбранени са били негови имоти, запорирани са били банковите му сметки, наложена му е била забрана да напуска страната, отнети са му били законно притежавани оръжия. Обискирани са били помещения на фирмата, както и домовете на Янев и на 20-те работници. Производството срещу него е продължило 11 г. и четири месеца и през юни 2020 г. е оправдан окончателно.

Бившият кмет е внесъл в съда иск срещу прокуратурата за 120 хил. лв. обезщетение на моралните вреди. Воденото производство довело до негативни влияния върху психиката му, бил злепоставен в обществото като кмет на Дупница, изпитвал страх, напрежение в работата си, бил стресиран и унижен.

На първа инстанция Софийски градски съд му присъди 28 хил. лв. обезщетение и отхвърли иска му до 120 хил. лв., като решението бе потвърдено и от Софийския апелативен съд, но може да се обжалва пред ВКС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от Темида
АПИ е осъдена за 200 000 лв. за смърт при потопа в село Бисер
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 седмици
По времето на Янев на практика Галеви управляваха Дупница,а Янев се водеше кмет.Скапана работа !
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Директорът на Европейския център за право и правосъдие: Йонко Грозев е нарушил два ключови документа. Центърът публикува доклад, който разкри, че съдии от ЕСПЧ са в тежък конфликт на интереси заради финансовата им обвързаност с мрежата от неправителствени организации на Джордж Сорос. Пупинк подчертава, че Йонко Грозев е основател и участник в ръководството на Българския хелзинкски комитет в продължение на 20 години. Като същевременно в различен период от време е бил в борда на Отворено общество
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Напротив, де да беше по съветски модел щеше да си заслужено в затвора, а не да пишеш лъжи клевети и опорки от нпо то на сорос.
2
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Човеконенавистна структура по съветски модел. Най- нереформираната и потъпкваща всякакви човешки права.
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Прокуратурата в затвора.