Тръмп смени тона: Оцеляването на Украйна е важно за САЩ

Накарайте Европа да се раздвижи, написа бившият президент
Обновена: 19 апр 2024 09:44 | 19 апр 2024 09:43, Елка Василева
92
Тръмп смени тона: Оцеляването на Украйна е важно за САЩ
Снимка: архив, БГНЕС

Доналд Тръмп каза, че оцеляването на Украйна е важно за САЩ, промяна в тона непосредствено преди контролираната от републиканците американска Камара на представителите да гласува помощ на стойност 61 милиарда долара, предаде Ройтерс.

Бившият президент на САЩ не одобри пакета, а посвети по-голямата част от публикацията си в своята платформа „Трут соушъл“ на несъгласието си, че европейските съюзници на Америка не отделят достатъчно средства за подкрепа на Украйна. Някои крайнодесни републиканци изтълкуваха поста на Тръмп като сигнал, че той се противопоставя на пакета помощ за Киев, въпреки че бившият президент не заяви това изрично.

Още по темата
Все пак публикацията изглежда като едно от първите признания на Тръмп, че оцеляването на Украйна е важно за САЩ от гледна точка на интересите за сигурността им.

Миналата година Тръмп отказа да каже в разговор по телевизия Си Ен Ен дали иска Украйна да спечели войната с Русия.

„Защо Европа не може да даде също толкова, колкото са парите, вложени от САЩ, за да помогнат на страна, която отчаяно се нуждае от тях?", написа вчера Тръмп в „Трут соушъл“.

„Както всички са на едно мнение, украинското оцеляване и сила трябва да бъде много по-важно за Европа, отколкото за нас, но също така е важно и за нас! Накарайте Европа да се раздвижи!“

Постът на Тръмп дойде ден, след като той похвали Полша на среща в „Тръмп тауър“ в Ню Йорк с полския президент Анджей Дуда. Бившият президент и полският лидер обсъдиха предложението на Дуда държавите от НАТО да изразходват най-малко 3% от своя брутен вътрешен продукт за отбранителни цели. В момента те са длъжни да харчат поне 2% от БВП за отбрана.

Председател на Камарата на представителите на САЩ – републиканецът Майк Джонсън, заяви, че Камарата ще гласува още в събота пакета помощ за Украйна въпреки яростните възражения на дясното крило сред съпартийците му.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от САЩ
Амбициите на Иран: Колко близо е Техеран до създаване на ядрено оръжие?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
3
 
9
 
! Отговори
Що ли ги мрази света преди 3 седмици
......ащо Европа не може да даде също толкова, колкото са парите, вложени от САЩ......... Ми защото нали САЩ са световния полицай, доминант и едикакво си. Или искате само да лапате, бензина да е 20 цента литъра, 2 коли и басейн в задния двор; цял свят да ви вика евала, пък вие нищо да не давате. Щом се правите на световна империя ще си носите световна отговорност и разходи ще правите световни. Не че не ги изтръсквате от останалия свят. Ама не става хем онова във вълна, хем душата в рая.
61
11
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 4 седмици
спрете оръжието за украина и израел искаме мир и разбирателство не искам в21 век да се избиват хора преговори и мир
60
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"Интересно защо от ЕС повече вряскат откокото помагат. Имат пари, имат и някои оръжия, които може да са от полза." - Защо комшита не дава пари и инструменти, като те вижда, че си на зор? Европа малко ли даде? Само Полша и Чехия им харизаха 660 танкта още на първия месец, като след това даваха още и им поддържаха такновете, котио Украйна сама не можеше да оправя. После им изсипаха стотилци Леопар 1 и Леопард 2. Накрая и Ейбрамси имаше. И кво?
59
5
 
30
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 4 седмици
Това беше предсказано от проф. Иво Христов- че за да бъде допуснат отново да стане президент на Тръмп ще му се наложи да сключи сделка с дълбоката държава в САЩ. Колкото до това, че Европа не помагала на Украйна- мили мой бай Доньо Перчемов- да ти напомням ли, че САЩ дават ЗАЕМИ, че всичко в Украйна вече е придобито от хамериканците, докато Европа дава пари и оръжия БЕЗВЪЗМЕЗДНО? САЩ занулиха Европа с тази война и печелят от нея. Колкото по- бързо тя свърши- толкова по- добре за всички в ЕС!
58
6
 
17
 
! Отговори
КуКлус преди 4 седмици
Щом оцеляването на Украйна е важно за САЩ защо не пращате войски ами карате "Европа да се размърда " ?
57
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Да харчат ако желаят 10%. Просто се саморазрушават.
56
10
 
7
 
! Отговори
запознат преди 4 седмици
... без евтините руски ресурси ЕС е неконкурентноспособен и ще остане в стагнация, най-вероятно нулев и мижав растеж за 10г., в същия този диапазон САЩ трябва да успеят да разклатят китайската икономика и от там и държавата, проблемът е че няма желаещи да се бият с Китай в района. Разчита се и руския ресурс да засили Индия, която да удържа Китай в региона. Но вероятността САЩ да се върне към изолационизма също не е за пренебрегване, тогава хаоса може и да им помогне.
55
5
 
10
 
! Отговори
запознат преди 4 седмици
Тръмп ще спечели 100%, защото американците са телета, ама не като българите, дето ги кллати мазния, и те недоволни ама пак за него гласуват. Помощта ще мине, защото американците смятат, че ще отслабят допълнително ЕС по този начин, а от там и Китай. САЩ не се притесняват от Русия, а от Китай и понеже ЕС си търгува доста добре с Китай, има огромен натиск от САЩ върху ЕС и за наказание е отрязано кранчето от евтиния ресурс на Русия...
54
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Дали е Тръмп, Байдън или Анджелина Джоли няма голямо значение! Всичко е да обърка масите!
53
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Правилно бяха отбелязали от Русия, че предпочитат сегашния президент защото знаят какво да очакват. Тръмп е като някои от нашите "политици", сутринта едно, вечерта точно обратното.
52
5
 
12
 
! Отговори
Тръмпо Доналдов преди 4 седмици
Европейци, дайте да дадем!
51
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не разбирам, как Тръмп смени тона? Още от началото на войната твърди, че иска да я спре. Никгоа не е казвал, че Украйна трябва да загуби или нещо подобно.
50
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тръмп никога няма да изостави Украйна или Израел. Цялата му скептична реторика е предизборна игра.
49
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Бибиткодъбелаците са пътници в дългосрочен план.
48
7
 
6
 
! Отговори
До 49 преди 4 седмици
За кво ни е сащ в НАТО тогава? Щом европейците ще спасяваме Украйна? То и ние нямахме проблеми нито с Афганистан нито с Ирак ,но дадохме жертви и какво стана с ф16? Тя работата стана като с бай тошовите леки коли като се роди пилота поръчай самолета докато се стигне пилота и самолета да е налице а?
47
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Обещаването не е като даването. Нищо няма да стане точно така. Ей го на дори Зглобката падна за сега. После я камилата я камиларя.
46
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Украйна е важна, но войната става европейска и ще се издържа и води от ЕС. Интересно защо от ЕС повече вряскат откокото помагат. Имат пари, имат и някои оръжия, които може да са от полза. Истината е, че няма хора. Пари и оръжия има. Ако нямаше оръжия, Украйна да е загубила до сега. Няма как да държат фронта без оръжия.
45
15
 
12
 
! Отговори
РУСОФИЛИТЕ СА В ШОК преди 4 седмици
КОЛАБИРАТ МАСОВО...
44
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Значи Полша няма да може да си върне техни исторически земи от Западна Украйна. Щом за САЩ Украйна е изключително важна, те няма да позволят на Полша да си помисли даже за връщане на тези земи.
43
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Америка дава милярди на Украйна,Европа ги връща със лихви. Европейците тънат в мизерия , Америка погасява своя дълг от 35 трилиона!