Данните на Статиста: Друсаме се под евронормите, но пием като за световно

В Европа най-често посягат към канабиса, у нас на мода е амфетаминът
24 апр 2024 17:00, Петър Бойчев
79
Данните на Статиста: Друсаме се под евронормите, но пием като за световно
Снимка Пиксабей

Все повече случаи на остри интоксикации след употреба на психотропни вещества регистрират здравните власти у нас. Къде се намираме в евронормите по прием на наркотици и пиене на алкохол?

Острата интоксикация може да доведе до различни по тежест увреждания, като може да предизвика и смърт. От данните за последните три години е видно, че с всяка следваща броят на тези отравяния се покачва с над 1000 случая. Като период от годината, остри интоксикации се регистрират най-много през летните месеци.  

През миналата година до 80% от всички 12 хиляди случая довели до остри отравяния се е стигнало след употреба на алкохол, съобщава Нова тв. При 13% причината е била наркотици, а 7% от случаите се дължат на комбинацията между двете.

Разбивката по пол и възраст показва, че интоксикираните деца до 15-годишна възраст са колкото и тези между 16 и 18 години.

Според изчисленията на платформата за събиране на данни Статиста най-разпространен в Европейския съюз е канабисът. В България обаче, употребата му е била под средната за общността. При кокаина страната ни се доближава до средните стойности за Европа, а първото място е за Нидерландия.

Там за година, кокаин са използвали близо 5% от 25-29-годишните. Такъв е процента и на използвалите амфетамини сред тях. Именно амфетамините са тези, които пък у нас се употребявали повече, отколкото средно в Европа.

Що се отнася до най-малките, по данни на Националната пациентска организация, у нас те посягат първо към инхаланти – от рода на райски газ. Година по-късно пробват канабис, а на 16 е първата употреба на стимуланти като кокаин, амфетамини и екстази.

Но ако при употребата на наркотици се движим по-скоро под и около средните стойности за Европа, що се отнася до алкохола, нещата са съвсем различни. Последното проучване на Световната здравна организация по темата показва, че най-много спиртни напитки в света, пият европейците.

В класация, която обхваща 53 държави от цяла Европа, Русия и бившите съветски републики в Централна Азия, България заема осма позиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от Общество
Доц. Мангъров: Недостатък на ваксината е причина за бума на коклюш
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кога ще станем истински европейци и ще настигнем развитите европейски държави като Нидерландия? Европа е най-доброто място за живеене заради алкохола и дрогата. Стига са ни дърпали назад към Москва.
69
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Който каза, че сега е по добре от 90 е много прав, тогава беше тотален мазелак, от всичко по много, сега са доста по скромни. Дано Европа ни принуди да легализираме тревата
68
1
 
5
 
! Отговори
ЗАБРАНЕТЕ ПЪРВО преди 1 седмица
ЕНЕРГИЙНИТЕ НАПИТКИ
67
1
 
2
 
! Отговори
варненец преди 1 седмица
Без кока не сядам на масата!
66
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А пък как пушите да не ви казвам, по-лошо от азиатска държава.
65
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аааа не! Битиуиту казва, чи са друсъми!
64
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 60 бадкааа! Оргийката парвата на 14 ди я направихме!
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"% от младите нямат гаджета и не правят секс. Сегашното младо поколение е най консервативното и най затвореното което сме имали за последните 50 години. " - Хахахаха ... Да уее елееек, сер ли си уее ?
62
2
 
6
 
! Отговори
Стария Джо преди 1 седмица
Не ги слушайте - пийте ! Домашна ракия и салата не може да ви навреди повече от наркотиците.
61
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Определени политически и субекти както и медиите постоянно експлоатират темата и внушават грешна информация на обществото че едва ли не в днешно време всяко второ дето е наркоман. То е абсолютно невярно! Напротив. Толкова ниска употреба на наркотици и алкохол никога не е имало за последните 30 години. Младите са пристрастени единствено към телефоните социалните мрежи и игрите! Те живеят във виртуалното пространство и на нищо друго не ги интересува. Средно по 9 часа на ден онлайн! Това са факти
60
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз трезвен не мога да карам,залитам по пътя.
59
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това което младите употребяват като количества алкохол и наркотици в момента е като детска играчка спрямо това което се употребяваше през 90-те години и някъде до към 2005г. Сега растат едно изключително затворено и консервативно поколение. Тези които говорят че сега имало много наркомани тотално са загубили връзка с реалността и изобщо няма представа за какво беше преди 20-25г. Абсолютно съм убеден в това понеже аз цял живот съм "на улицата" и много добре знам за какво става въпрос.
58
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В момента употребата на наркотици в България е на най ниското ниво за последните 30 години. Почти никой от младите под 18г не взема наркотици. Повечето дори никога не са пробвали. Убеден съм в това. Същото и се отнася и за секса. 90% от младите нямат гаджета и не правят секс. Сегашното младо поколение е най консервативното и най затвореното което сме имали за последните 50 години. Те не общуват, не излизат, не спортуват, нямат приятели, не пият и не друсат. Те живеят във виртуалния свят.
57
3
 
3
 
! Отговори
Исторически парк преди 1 седмица
заради бързите кредити стотици хиляди българи избягаха в чужбина преследваните от мутренските колектори
56
2
 
2
 
! Отговори
Путин преди 1 седмица
Пиош не пиош умрьош.И да пиеш и да не пиеш пак си заминаваш един ден.
55
2
 
4
 
! Отговори
Герги стаматофф преди 1 седмица
Друсате са под евро нормите друг път , всичко живо до 40 годишните друса кът замаяно
54
4
 
6
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 1 седмица
във филипините решиха проблема като въведоха смъртно наказание за притежание на наркотици.. изпълниха 70 хиляди смъртни присъди и друсането спадна с 90%
53
5
 
8
 
! Отговори
асена василева преди 1 седмица
изпълняваме плана ран ът наркоманите умират от свръхдози, хазартните се самоубиват от борчове, а цирозата вършее яко пиянките
52
4
 
4
 
! Отговори
Митя преди 1 седмица
Моя организъм произвежда водка Смирноф!
51
4
 
3
 
! Отговори
Георги преди 1 седмица
Скоро очаквам тотална смяна на политическата система в цяла Европа и някакъв вид диктатура с много строго закони. Това е единствения начин за спиране на наркотиците и озъптане на мигрантите. Иначе след 10-15год Европа ще стане като Афганистан или Сирия и американците ще дойдат да създават ред