ПП-ДБ, ДПС и "Възраждане" ще се борят за второто място на изборите за НС

Малко по-висока е мобилизацията на ПП-ДБ за европейските избори
Обновена: 24 апр 2024 08:18 | 24 апр 2024 07:47, Елка Василева
396
ПП-ДБ, ДПС и "Възраждане" ще се борят за второто място на изборите за НС
Снимка: "24 часа"

Над 9% разлика между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори. Кабинетът на Димитър Главчев стартира с 20% одобрение. 11% оценяват положително промените в конституцията в частта за служебния кабинет. Това са изводи от проучване на „Тренд“ по поръчка на "Нова броудкастинг груп" и „24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, партии и актуални теми. Изследването е реализирано в периода между 12 и 19 април 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1002 души на възраст 18+.

Налице е нов спад в оценката за работата на парламента, като през април положителната оценка е 12%, а отрицателните - 80%. При оценката за президента вече близо 10 месеца не се отчита сериозна динамика.

Още по темата
Една пета (20%) от българите изразяват одобрението си за служебния кабинет на Димитър Главчев, а 39% не го одобряват.

Сравнително високи са стойностите на опцията “не знам / не мога да преценя” поради сравнително скорошното встъпване в длъжност на правителството спрямо началото на терена на изследването.

Само 11% от българите имат положително отношение към промените в конституцията в частта, свързана със служебния кабинет. Въпреки че темата е сериозно дискутирана в публичното пространство в последните месеци, все още 39% заявяват, че не са запознати с промените. 38% от интервюираните имат отрицателно отношение към конституционните промени.

Въпреки наситения с политически събития месец не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи. Преговорите за ротацията и обвиненията около Агенция “Митници” вероятно са причината за ерозия в подкрепата спрямо “Продължаваме промяната - Демократична България” с малко над 2 процентни пункта от гласуващите.

ГЕРБ-СДС задържа нивата си от последните месеци (24,9% от гласуващите).

ПП-ДБ (15,5%), ДПС (14,4%) и “Възраждане” (14,2%) са с близки стойности и представянето им в предстоящата предизборна кампания ще е ключова за крайната подредба на второто, третото и четвъртото място. Сигурна остава петата позиция за БСП (9,1% от гласуващите), а на шесто място е “Има такъв народ” с 4,8% от гласуващите.

6,9% от българите декларират, че ще се възползват от опцията “не подкрепям никого”.

49% са тези, които заявяват, че ще гласуват на предстоящите предсрочни парламентарни избори, което се равнява на около 2,6 до 2,8 милиона избиратели.

Доста сходна е електоралната картина при европейските избори. При тях отчитаме малко по-висока мобилизация при “Продължаваме промяната-Демократична България” до 16,1% и минимална разлика в негативна посока при БСП (8,7% от гласуващите). Това са данни от проучване на „Тренд“ по поръчка на "Нова броудкастинг груп" и „24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, партии и актуални теми. Изследването е реализирано в периода между 12 и 19 април 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1002 души на възраст 18+.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


396
Още по темата: ДПСизбориГЕРБПП-ДБ
Още от Избори 2024
Изтича срокът за регистрация на партиите за вота 2 в 1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
326
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
за съжаление алекоконстантиновия герой е прав всички са маскари
325
10
 
8
 
! Отговори
- преди 3 седмици
Не харесвам възраждане, но глас за тях за да разтурим 30 годишния "леш"! После ще мислим как да се спасим от Възраждане щото и те са "леш"! Леш със леш се бори и последния се изрива!
324
8
 
6
 
! Отговори
БТА преди 3 седмици
Колко ли пари са взели за това статистическо проучване :D Никой не вярва че нещата и на 1 % ще станат по този начин . БСП -9 % , къде бе ? Умрелите ли ще гласуват за тях . Нема Такъв Народ на Тошко пудела ? - Концерт ли ще правят та да съберат толкова хора . ДПС и Националистите пак ще се Uсерат и ще реват за платен вот . Е кой остана първите 2 партийки , ще си го въртят , днеска аз , утре ти .
323
4
 
20
 
! Отговори
Честит празник! преди 3 седмици
На 6 май, на военния парад ще прелетят чертежите на F 16!
322
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
0-ва избирателна активност! ОТВРАТЕНИ СМЕ!!!
321
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хайде спрете се с гнусните си лъжи. Никой не ви вярва.
320
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ГЕРБ да мобилизира електората, а колебаещите се и негласуващите, да излязат и да сложат край, на наглостта и съсипването, на държавата от ПП,ДБ.
319
8
 
2
 
! Отговори
истината преди 3 седмици
ДПС номер 1.250000 електорат100000 от Турция , защото ще има и от тях в листите на ДПС вече е позволено150000 купени гласовеобщо 500000 гласа 1 политическа сила е нашата партия
318
7
 
11
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 седмици
Гласувайте пак за Сглобката, хаир да видите! Не само ще ви ограбят, ами и на война ще ви пратят, да умирате бадева.
317
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сега някой ще ревне веднага. Но президентската република е спасението ДБ. днес се обвиха ще ще правят коалиция с герб в бъдещ парламент а вчера плюеха турски поток
316
2
 
2
 
! Отговори
до 333 преди 3 седмици
Дай им ,бате.Ти си типичен представител на видът булгарикос пикатропос,демек нямам никой у главата но съм горд с това и го афиширам навсякъде.Слава на такива елементи като тебе.
315
2
 
10
 
! Отговори
Анализатор преди 3 седмици
Много е важно Възраждане да са втори ,така пак няма да може да се състави правителство и така до края на света,Избори до дупка докато не изпразните хазната и не станете по бедни и от африканска република.Когато решиш да се заколиш,няма койн да те спаси.Напред булгаре,малко ви остава и да се осереетее напълно.
314
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 322. Ха ха ти тези дето са сега министри ги смяташ за компетентни? Станали са министри не сащото са кадърни а защото са подкупени. Само погледни Кокорчо , всеки счетоводител ще е по-спосибен министър от него.
313
0
 
3
 
! Отговори
ГЕРБ преди 3 седмици
Ея почваме актвна кампания срещу тях. Тормоз, чуоене на витрините им, оплюване по медиите!
312
2
 
5
 
! Отговори
Малко за политика преди 3 седмици
До Анонимен 325: "При такава конфигурация, ДПС, ПП/ДБ, БСП и ИТН могат да сформират правителство което да ни оттърве от ГЕРБерското робство веднъж завинаги"? .................................................................................................. Не става, това ще е още по-зле отколкото коалиция с ГЕРБ. ДПС са най-интересчийската партия, с тях дори Бойко не се решава да прави коалиция. ДПС са способни да провалят всяко едно правителство.
311
3
 
7
 
! Отговори
Пари преди 3 седмици
Колко е разликата в % между едни крад.ци и други такива само че с различни имена, изобщо ама изобщо не ме интересува. За мен е важен % увеличение на заплататата, както и на повечето хора предполагам. Тия мъ.р.ши съм ги задраскал отдавна с дебелия флумастер
310
5
 
2
 
! Отговори
израждане преди 3 седмици
Ако *** спечелят, ще направят точно като Слави, ще избягат, защото те самите знаят, че немогат да управляват и че дори самите те не искат това, което говорят
309
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
при такава конфигурация най-много вички без ГЕРБ и ДПС отново да клатят държавата, отново да има нестабилни борещи се за кокъла коалиции. И пак избори, и пак, и пак. докато съвсем не я опоскат тая държава. Аман от умници гласуващи за шарлатаните.
308
4
 
6
 
! Отговори
Отвратен преди 3 седмици
Не вярвам на това проучване на 100% манипулация и предполагаема фалшификация на изборите най големите изчадия държат първите места
307
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
При такава конфигурация, ДПС, ПП/ДБ, БСП и ИТН могат да сформират правителство което да ни оттърве от ГЕРБерското робство веднъж завинаги!