ПП-ДБ, ДПС и "Възраждане" ще се борят за второто място на изборите за НС

Малко по-висока е мобилизацията на ПП-ДБ за европейските избори
Обновена: 24 апр 2024 08:18 | 24 апр 2024 07:47, Елка Василева
396
ПП-ДБ, ДПС и "Възраждане" ще се борят за второто място на изборите за НС
Снимка: "24 часа"

Над 9% разлика между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори. Кабинетът на Димитър Главчев стартира с 20% одобрение. 11% оценяват положително промените в конституцията в частта за служебния кабинет. Това са изводи от проучване на „Тренд“ по поръчка на "Нова броудкастинг груп" и „24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, партии и актуални теми. Изследването е реализирано в периода между 12 и 19 април 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1002 души на възраст 18+.

Налице е нов спад в оценката за работата на парламента, като през април положителната оценка е 12%, а отрицателните - 80%. При оценката за президента вече близо 10 месеца не се отчита сериозна динамика.

Още по темата
Една пета (20%) от българите изразяват одобрението си за служебния кабинет на Димитър Главчев, а 39% не го одобряват.

Сравнително високи са стойностите на опцията “не знам / не мога да преценя” поради сравнително скорошното встъпване в длъжност на правителството спрямо началото на терена на изследването.

Само 11% от българите имат положително отношение към промените в конституцията в частта, свързана със служебния кабинет. Въпреки че темата е сериозно дискутирана в публичното пространство в последните месеци, все още 39% заявяват, че не са запознати с промените. 38% от интервюираните имат отрицателно отношение към конституционните промени.

Въпреки наситения с политически събития месец не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи. Преговорите за ротацията и обвиненията около Агенция “Митници” вероятно са причината за ерозия в подкрепата спрямо “Продължаваме промяната - Демократична България” с малко над 2 процентни пункта от гласуващите.

ГЕРБ-СДС задържа нивата си от последните месеци (24,9% от гласуващите).

ПП-ДБ (15,5%), ДПС (14,4%) и “Възраждане” (14,2%) са с близки стойности и представянето им в предстоящата предизборна кампания ще е ключова за крайната подредба на второто, третото и четвъртото място. Сигурна остава петата позиция за БСП (9,1% от гласуващите), а на шесто място е “Има такъв народ” с 4,8% от гласуващите.

6,9% от българите декларират, че ще се възползват от опцията “не подкрепям никого”.

49% са тези, които заявяват, че ще гласуват на предстоящите предсрочни парламентарни избори, което се равнява на около 2,6 до 2,8 милиона избиратели.

Доста сходна е електоралната картина при европейските избори. При тях отчитаме малко по-висока мобилизация при “Продължаваме промяната-Демократична България” до 16,1% и минимална разлика в негативна посока при БСП (8,7% от гласуващите). Това са данни от проучване на „Тренд“ по поръчка на "Нова броудкастинг груп" и „24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, партии и актуални теми. Изследването е реализирано в периода между 12 и 19 април 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1002 души на възраст 18+.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


396
Още по темата: ДПСизбориГЕРБПП-ДБ
Още от Избори 2024
Изтича срокът за регистрация на партиите за вота 2 в 1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
286
8
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 седмици
Не, напротив, аз се колебая дали да гласувам за Възраждане, защото те не са ориентирани към Русия, а ми се щеше. Но пък Волгин се загнезди там, затова ще гласувам за него. Иначе бих избрал доста проруска партия пт Възраждане.
285
4
 
1
 
! Отговори
КОЙТО СВАЛИ ЦЕНИТЕ преди 3 седмици
НА ХРАНИТЕ И НА ИМОТИТЕ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА НЕГО
284
3
 
3
 
! Отговори
Хм преди 3 седмици
Като как шарлатаните ще ги вземат тия 15%???Баце е ясен,все ще излъже 5-6%,ще нагласи работата.
283
4
 
8
 
! Отговори
до 300 преди 3 седмици
На кое си роб бе бройлер? Можеш да напуснеш държавата свободно, никой няма да те стреля на границата, децата ти могат да учат висше без да си комсомолец цял живот, не чакаш 7 години за Лада, имаш право да отвориш бизнес, не плащаш ергенски данък. Мога така цял ден да изброявам. Виж Унгария и Турция докъде го докараха с русофилия - цените са х4, валутите им са дъно
282
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не зная защо пак се фърляте като мухи на тиксо за това Възизраждане. Какво мислите ще стане - чудо? Повярвахте на царя - едно голямо нищо, Атака се осрахха, повярвахте на Герб - грездейй 2 мандата, Слави - излагация, защо мислите че Копейката ви мисли доброто? Никой не прави нищо без да има личен интерес от това. Айде да мислим на тия избори трезво.
281
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Който гласува за възраждане на някакъв етап ще бъде споменат като участник в най-срамната ера на България - връщането към Руско робство. Все играем на губещата страна ние, това си ни е в кръвта.
280
6
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 седмици
Аз ще гласувам за Възраждане...вероятно. Искам да вкарам Волгин в европарламента. За мен евроизборите са десет пъти по-важни от националните.
279
1
 
3
 
! Отговори
Позитано 20 преди 3 седмици
Помощ . БСП отива при СДС.
278
4
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 седмици
Абе ако забранят гласуването извън страната, левицата май ще е първа, хаха.
277
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Добре, бе хора, какво не му харесвате на Възраждане? Как тази партия действа против националните ни интереси? А ГЕРБ по- добри ли са? За 3 мандата толкова хора емигрираха и въобще беше унищожено всичко? А ПП-ДБ по- добри ли са? Щяха във война да ни вкарат, а и се клеха, че никога няма да подкрепят ГЕРБ, а накрая се прегърнаха? А БСП - два мандата с ДПС! За ДПС какъвто и да е коментар е абсолютно излишен според мен! Та Костадин Костадинов ли е проблемът на България?
276
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За инфлацията при ГЕРБ. Когато ГЕРБ беше на власт инфлацията в ЕС беше ниска, но в България беше почти двойно по-висока от средната за ЕС. След като свалихме ГЕРБ от власт, инфлацията в ЕС скочи много, но в България беше 30-40% по-висока от средната за ЕС, а не два пъти по-висока като при ГЕРБ.
275
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Така и не стана ясно кой гласува за ГЕРБ?! При всички случаи това не са онези 100 хиляди "чантаджиите", както ги нарича един тук. Те си гласуват като всички останали, даже са най-много против ГЕРБ заради ниските заплати при ГЕРБ.
274
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вие ни убихте мечтата, Пудели на ГЕРБ.
273
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Трагедията българска, в една картинка.......
272
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Единственото за което се борят тия е субсидии и вашите пари. Тва е. Искат да се ***.
271
2
 
3
 
! Отговори
1111 преди 3 седмици
До Велин....Какво да ги чака ??? Чакай да ги чака.....Нито фат мака , нито чалгаро-чегъртачите , нито пепедерастите , нито черепи , всилевци и прокопита , нито мисири и миси рки , нито вещери и баячки.....никой и нищо не успя да ги събори и заличи - ФАКТ!!!И тук не става дума само за пари и влияние , тук колкото и да не ви харесва от значение е човешкия фактор.Единствена заплаха за ГЕРБ може да бъде истинско дясно консервативно движение или обединение , което болезнено липсва на полит хоризонта
270
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ПеПерутките ще са 5-7% Колкото и да манипулират статистиката!
269
4
 
12
 
! Отговори
Нагъзян Изотзадзе преди 3 седмици
Харакирчо и Кокорчо няма да стигнат и 7-8%
268
2
 
2
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 седмици
(продължение)Ох, само чантата ме не се опитвай да вземеш! Ще изреве като мълния през юли и ще изчезне, ще се разтвори в пространството. Той без чантата е нищо. Чантата - тя му осигурява доход от 3 к месечно плюс бонуси, плюс възможност за уреждане на роднини...
267
2
 
6
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 седмици
За Герб гласуват чантаджиите, хората с чанти. Около 300 000 са в цяла България. А уж от ППДБ щяха да намаляват държавните чиновници... Нищо не намалиха, всички герберски калинки са по местата си. На какво не е способен човекът с чанта, за да запази чантата си! Накарай го да коментира международното положение - ще говори с часове! Кажи му, че трябва да яде варени моркови - ще ги яде с килограми! Плесни му шамар - ще се ухили! Ами ако му вземеш чантата? (продължение)