ПП-ДБ, ДПС и "Възраждане" ще се борят за второто място на изборите за НС

Малко по-висока е мобилизацията на ПП-ДБ за европейските избори
Обновена: 24 апр 2024 08:18 | 24 апр 2024 07:47, Елка Василева
396
ПП-ДБ, ДПС и "Възраждане" ще се борят за второто място на изборите за НС
Снимка: "24 часа"

Над 9% разлика между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори. Кабинетът на Димитър Главчев стартира с 20% одобрение. 11% оценяват положително промените в конституцията в частта за служебния кабинет. Това са изводи от проучване на „Тренд“ по поръчка на "Нова броудкастинг груп" и „24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, партии и актуални теми. Изследването е реализирано в периода между 12 и 19 април 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1002 души на възраст 18+.

Налице е нов спад в оценката за работата на парламента, като през април положителната оценка е 12%, а отрицателните - 80%. При оценката за президента вече близо 10 месеца не се отчита сериозна динамика.

Още по темата
Една пета (20%) от българите изразяват одобрението си за служебния кабинет на Димитър Главчев, а 39% не го одобряват.

Сравнително високи са стойностите на опцията “не знам / не мога да преценя” поради сравнително скорошното встъпване в длъжност на правителството спрямо началото на терена на изследването.

Само 11% от българите имат положително отношение към промените в конституцията в частта, свързана със служебния кабинет. Въпреки че темата е сериозно дискутирана в публичното пространство в последните месеци, все още 39% заявяват, че не са запознати с промените. 38% от интервюираните имат отрицателно отношение към конституционните промени.

Въпреки наситения с политически събития месец не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи. Преговорите за ротацията и обвиненията около Агенция “Митници” вероятно са причината за ерозия в подкрепата спрямо “Продължаваме промяната - Демократична България” с малко над 2 процентни пункта от гласуващите.

ГЕРБ-СДС задържа нивата си от последните месеци (24,9% от гласуващите).

ПП-ДБ (15,5%), ДПС (14,4%) и “Възраждане” (14,2%) са с близки стойности и представянето им в предстоящата предизборна кампания ще е ключова за крайната подредба на второто, третото и четвъртото място. Сигурна остава петата позиция за БСП (9,1% от гласуващите), а на шесто място е “Има такъв народ” с 4,8% от гласуващите.

6,9% от българите декларират, че ще се възползват от опцията “не подкрепям никого”.

49% са тези, които заявяват, че ще гласуват на предстоящите предсрочни парламентарни избори, което се равнява на около 2,6 до 2,8 милиона избиратели.

Доста сходна е електоралната картина при европейските избори. При тях отчитаме малко по-висока мобилизация при “Продължаваме промяната-Демократична България” до 16,1% и минимална разлика в негативна посока при БСП (8,7% от гласуващите). Това са данни от проучване на „Тренд“ по поръчка на "Нова броудкастинг груп" и „24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, партии и актуални теми. Изследването е реализирано в периода между 12 и 19 април 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1002 души на възраст 18+.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


396
Още по темата: ДПСизбориГЕРБПП-ДБ
Още от Избори 2024
Изтича срокът за регистрация на партиите за вота 2 в 1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
306
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ЛГБТ-АтлантическиЕвроМарионетки с техният "капацитет и знания" ни докараха до просешка тояга...умноПаветниятПланктон от красиви и нежни Джандармери освен да коленичи пред Урсулите и да тегли заеми за чертежи друго за 10 години не направи. Капацитета им стига да скимтят пред Галя от Посолството и да трупат нови милиарди дългове! ПП-ДБ,Г-РОб, ДъПъСЪ-то са марионетки зашищаващи САЩ интереса - не само продават България но и теглят заем след заем за кефа на Картела в КиеФФ! LGBTAtlanticite да жвакат
305
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
20% одобрение на кабинета Главчев, даже герберугите не му вярват достатъчно :D
304
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аве кАпейки и като спечелите изборите кой примерно ше вие министър на финансите ве, имате ли поне това идея? Цончо или Мончо, кой ше турите като дори един няма дето да знае какво прави там освен да събират субсидии?
303
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И кво кАпейки ше гласувате главната ви Копейка да си купи още една къща в ЕС ли? Ми гласувайте де, ама като ви гледам колко сте дейни само тука, а като ви бутат мо чката само седите по диваните в ЕС и само скимтите. А главната ви Копейка даже и носа не си показва от нар събрание. То ви видехме и на местните избори колко гласувахте...
302
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аз съм против ГЕЙ-***/прайдовете и непрестанните поръчки на чертежи, които струват милиарди на България. За деца пари няма за оръжие, което да даряваме има. Единствената алтернатива остава Възраждане! Не на ГРОБ-ППДБ_ДПС слугите на Посолството! Те не прокарват Европейски а анти-български политики! Последните 10 години само даряваме и теглим кредити!
301
3
 
1
 
! Отговори
Стъкмистика или преди 3 седмици
Боко ще си напазарува колкото му трябва.Ако толкова ****-и ще да гласуват за него, държавата ни е титаник.За Пеперасите, деберасите и останалата *** няма да коментирам.
300
4
 
10
 
! Отговори
тъпомер преди 3 седмици
М че то ясно,Възраждане ще са втори след мафията,гласувайте хора така ще намалите процентите на гроб+дпс.
299
8
 
11
 
! Отговори
ВЪЗРАЖДАНЕ преди 3 седмици
ТОВА Е АБСОЛЮТНА ДЕЗИНФОРМАЦИЯ. ПРАВИ СЕ С ЦЕЛ ДА СЕ ОТКАЖАТ ХОРАТА ДА ГЛАСУВАТ,ЧЕ НА ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ И ДПС ТАКА ИМ Е ИЗГОДНО.ИСТИНАТА Е,ЧЕ С ТОЗИ ТЕМП НА ОСЪЗНАВАНЕ ХОРАТА ВСЕ ПОВЕЧЕ ЗАПОЧВАТ ДА ВИЖДАТ ИСТИНАТА,А ТЯ Е ВЪЗРАЖДАНЕ.ВЪЗРАЖДАНЕ ЩЕ СА ПЪРВИ,НО Е НЕОБХОДИМО ДА СА С МНОГО НАПРЕД,ЗА ДА МОГАТ ДА НАПРАВЯТ ПРАВИТЕЛСТВО САМОСТОЯТЕЛНО. АКО СА С МАЛКО ПО НАПРЕД ОТ ОСТАНАЛИТЕ,ТО ВСИЧКИ ГОРЕИЗБРОЕНИ ПО ГОРЕ ЩЕ СЕ ОБЕДИНЯТ СРЕЩУ ТЯХ И ВЪЗРАЖДАНЕ НИЩО НЯМА ДА МОЖЕ ДА НАПРАВИ ВЪПРЕКИ, ЧЕ ИСКА.
298
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Възраждане да не станат и първи накрая
297
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
варнеския манgal е под 10%, дългия скелет слафчу изобщо няма и да влезе
296
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тази прогнозна е смешна и неадекватна.
295
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Американските мекеpетa отекоха. Най-после можем да станем нормална държава.
294
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
агенция Тренд е собственост на дъщерята на Андрей Райчев и също толкова руска пионка
293
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Възраждане не трябва даже и да в парламента да ги допускат. Тия гнусни руски слуги
292
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Гласувайте за проруски тъпни и живейте в мизерия. ППДБ са истината
291
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Никакво възраждане, само някакви *** биха гласували за тия
290
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аз пък търся ориентирани към България партии и засега не виждам друга освен Възраждане.
289
13
 
8
 
! Отговори
до бай дрън преди 3 седмици
Ако възраждане не са ориентирани към русия не зная кой е. На тия законопроектите им са копи пейст от руската дума. Писаха да поздравят Путин с поредните фалшиви избори. Трагични са.
288
0
 
10
 
! Отговори
ДОН ДОГАН преди 3 седмици
БЛАГОДАРИ НА ЧАЛГАРЯ от ИТН > СЕГА ЗАРАДИ ГЛАСУВАНЕТО НА ЧАЛГАРЯ ДПС ИМА 160 СЕКЦИИ В ТУРЦИЯ, А БЯХА 35
287
4
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 седмици
Време е да гласуваме за хора, а не за партии.